Главна / Вести / Косово и Метохија / СБ УН сутра разматра извештај о ситуацији на КиМ

СБ УН сутра разматра извештај о ситуацији на КиМ

Савет безбедности Уједињених нација разматраће сутра редован шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији.

У извештају за период од 16. септембра прошле до 15. марта ове године, генерални секретар УН изразио је жаљење што је у дијалогу Београда и Приштине досад постигнут само “ограничен напредак” и указао да дијалог уз посредовање Европске уније, остаје кључни оквир за нормализацију односа.

Гутереш је охрабрио обе стране да се конструктивно ангажују ка постизању конкретних резултата.

“Процес дијалога и напори да се постигне нормализација имају пуну и несумњиву подршку Уједињених нација”, истакао је генерални секретар УН у извештају.

Он је навео да је у том погледу кључно задржавање отвореног, транспарентног и инклузивног процеса како би се постигли одрживи споразуми и охрабрио Београд и Приштину да “обезбеде значајно учешће широког круга учесника” у процесу дијалога.

Гутереш је поновио позив влади привремених приштинских институција да, без даљег одлагања, у потпуности примени одлуку Уставног суда привремених приштинских институција из маја 2016. године о имовини манастира Високи Дечани.

То би био важан корак јачању поверења људи у институције, поручио је он.

Гутереш је, такође, упутио позив и Приштини и Београду да наставе сарадњу у оквиру постојеће Радне групе за нестала лица.

Гутереш је позвао привремене приштинске институције на свим нивоима, организације цивилног друштва и локалне заједнице да наставе да предузимају напоре ка стварању амбијента погодног за безбедан, достојанствен и одржив повратак свих интерно расељених лица и повратника и њихову реинтеграцију.

У шестомесечном извештају о стању на Косову и Метохији наведено је да су председник председник Србије Александар Вучић и председник владе привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарали 6. октобра на маргинама самита Европска унија – западни Балкан у Словенији.

У извештају се наводи да је након састанка Вучић навео да ће Београд наставити дијалог са Приштином, са фокусом на успостављање Заједнице српских општина, како је предвиђено Првим споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа из априла 2013. године.

Уз овај извештај придодат је и извештај о раду Еулекса у истом периоду.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …