Главна / Друштво / Приштина: Ублажене антиковид мере у сектору угоститељства и јавном сектору

Приштина: Ублажене антиковид мере у сектору угоститељства и јавном сектору

Влада Косова донела је одлуку да ублажи антиковид мере у сектору угоститељства и јавном сектору, док је и даље потребан зелени сертификат о вакцинацији или потврда о прележаном Ковиду при уласку на Косово, преноси Репортери.

Како је саопштено из Владе, одлука о мерама против Ковида -19 заснива се на процени стања интензитета ширења и капацитета здравственог система да реагује на корона вирус.

Одлуком Владе одређено је да су потребни докази за улазак на Косово, као што је потврда о вакцинацији са две дозе или са једном дозом Џонсон вакцине, ако није прошло више од 12 месеци од пријема последње дозе, или имунизација једном дозом и сертификат са негативним ПЦР тестом на Ковид-19 не старији од 48 сати.

Могуће је приложити и доказ да је особа прележала Ковид-19 у последњих 90 дана, доказ да је лице примило трец́у дозу или доказ о негативном пи-си-ар тесту на Ковид-19, не старији од 48 сати.

Овом одлуком препоручује се ношење маске која покрива нос и уста у затвореном простору, али је уклоњено ограничење коришц́ења само 50 одсто затворених простора у угоститељсском сектору.

“Угоститељском службама је дозвољено да обављају своју делатност. Клијенти и угоститељско особље морају да поседују било који од доказа о вакцинацији како би им се дозволио улазак у затворене просторе локала, у складу са релевантним упутством, осим оних млађих од 16 година. Сваки сто мора да буде опремљен дезинфекционим средствима која садрже најмање 60 одсто алкохола”, наводи се у одлуци Владе.

Такође, постоји олакшавање мера у вези са предузец́има и другим активностима које се организују на Косову, па тако сви запослени у јавним установама, централним и локалним јавним предузец́има, приватним предузец́има, организацијама, као и другим субјектима, морају да поседују један од доказа о вакцинацији, да би могли да уђу у радну просторију.

Дозвољена су окупљања у затвореном простору, скупови, културни догађаји, верске церемоније. Такође дозвољен је рад библиотека, спортска дешавања, као и рад теретана.

Седнице Скупштине и Владе су дозвољене без обзира на број лица, уз препоруку ношења маски и физичког растојања од једног метра између лица.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …