Главна / Друштво / На годишњицу погибије Петровића откривена спомен плоча у ОШ “Краљ Милутин”

На годишњицу погибије Петровића откривена спомен плоча у ОШ “Краљ Милутин”

Пре 23 године у бомбардовању аутобуса “Ниш експрес” у Лужану код Подујева погинуло је 60 људи, међу њима и Марија (15) и Никола Петровић (17).  Годишњица погибије брата и сестре Марије и Николе Петровић и њихове баке Смиљане, обележена је на гробљу у Грачаници где су сахрањени. Помен је у присуству родитеља, родбине и пријатеља служио свештеник Дарко Маринковић, запаљене су свеће и положено цвеће. У знак сећања на Петровиће који су страдали током НАТО бомбардовања названа је улица у којој живе њихови родитељи, а на дан 23. годишњице у двориште ОШ “Краљ Милутин”, коју су Марија и Никола похађали постављена је спомен плоча.

“Ми смо као друштво хтели да покажемо да и после 23 године нисмо заборавили Марију и Николу и да их никада нећемо заборавити, да их и после толико година у добру помињемо. Свако од нас се дружио са Mаријом из генерације 1984, али су се многи од нас дружили и са Николом, заједно смо играли фолклор, а лично ја никада нећу заборавити Николин осмех док смо се дружили. Спомен плоча ће бити само још један начин да се сећамо Марије и Николе”, рекао је Бобан Петровић школски друг.

Отац Марије и Николе, Драгиша Петровић захвалио је њиховим другарима што су дошли на идеју да се постави спомен плоча у дворишту школе у коју су они ишли.

“Хвала велика и Марјином и Николином друштву за спомен плочу, док смо ми ту ми ћемо да их чувамо и пазимо. НАТО агресори нека виде сада кога су убијали, знали су да су у аутобусу цивили и да нема ничег другог, то што су радили сада нека им служи на част, то што су убијали невину децу и не само моју већ сву децу у Србији,” каже Драгиша Петровић.

Постављање плоче иницирало је друштво генерације 1982/84, уз сагласност одбора школе, прикупили су средства за спомен обележје својим школским друговима.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …