Главна / Друштво / Поново постављена спомен-плоча несталим колегама са поруком “ТРАЖИМО ИХ”

Поново постављена спомен-плоча несталим колегама са поруком “ТРАЖИМО ИХ”

Представници Удружења новинара Србије и његовог огранка Друштва новинара КиМ поново су поставили спомен обележје на месту између Зочишта и Велике Хоче, где је 21.августа 1998.године отета новинарска екипа РТВ Приштина, у којој су били Ђуро Славуј и Ранко Перенић.

Албански екстремисти су до сада сваки пут по постављању рушили и уништавали спомен обележје несталим новинарима радио Приштине.

„Нема спомен обележја, нити споменика у региону који је више пута рушен и обнављан од споменика новинарима на Косову и Метохији. То споемн обележје Перенићу и Славују је споемен на страх и злочин једног система, који је одлучио да читаву једну заједницу, једну професију стави изван закона, изван смисла и изван живота“, истакао је председник УНС-а Живојин Ракочевић.

Он је додао да је понуђено да се ово спомен обележје пресели у неку српску средину, али УНС то неће урадити.

„И данас и сваки пут поручујемо да то нећемо урадити и да ћемо, докле год буде ове професије на Косову и Метохији и у Србији, обнављати спомен обележје са истом реченицом ТРАЖИМО ИХ“, нагласио је Ракочевић.

„Сви ми који смо живели или живимо на Косову и Метохији знамо да на жалост у овом друштву постоји завера ћутања. Ја молим и апелујем са овог места да сви ти часни људи, који нешто знају, због своје савести а из због породица које чекају и које су агонији већ 23.године, проговоре“, рекла је, на месту где је по десети пут постављено спомен обележје несталим колегама, Рада Комазец, директор и главни и одговорни уредник Панорама- Јединство.

„Чињеница да ми ни 23.године после не знамо где су наше колеге, шта се са њима догодило говори да нешто стварно није у реду. Ми колеге и УНС наставићемо да подсећамо на овај датум, али би било добро када би могли чешће даа их подсећамо да су неки тамо у обавези да истраже злочине“, истакла је новинарка Јелена Петковић.

„Хоћу да се захвалиим свима вама што истрајавате и што покушавамо заједно да откријемо истину. Данас сам јако тужна, разочарана и не могу да верујем да неком смета плоча, која не ремети никог“, казала је Снежана Перенић супруга несталог Ранка.

Представници УНС-а и ДНКиМ и овога пута су затражили од званичника међународних мисија у покрајини, косовских институција и полиције да омогуће опстанак овог спомен обележја, али и да коначно покрену истрагу како би се откриле убице 17 убијених и расветлила судбина несталих новинара на КиМ.

Check Also

Петковић у Лепосавићу и селу Кутње у посети породицама

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је у Лепосавићу посетио породицу Милојевић, а у село …