Главна / Политика / Миливојевић: КиМ централна тема разговора Вучића и Шолца

Миливојевић: КиМ централна тема разговора Вучића и Шолца

Пензионисани дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ће у сусрету немачког канцелара Олафа Шолца и председника Србије Александра Вучића доминирати питање КиМ и да је то покушај Немачке да одблокира дијалог и да се активно укључи у решавање косовског питања.

У изјави за Танјуг, Миливојевић је рекао да не очекује да ће бити постигнут значајнији помак по питању КиМ, осим уколико САД не изврше притисак на Куртија, да ће сутра у Берлину од осталих тема бити заступљени украјинска криза, регион пре свега БиХ и билатерални односи.

Истиче да позив да у Берлин дођу и председник владе Привремених институција у Приштини Аљбин Курти и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак. показује интерес Немачке да се активно укључи у решавање косовског чвора и то на нивоу ове владе Шолца.

Миливојевић каже да је то покушај да се деблокира дијалог који је већ дуже време замрзнут, због ставова Приштине, и да је циљ Немачке да се обнови дијалог на највишем нивоу и да се активира ЕУ, односно Лајчак, за чије две године мандата нисмо дошли до значајнијег резултата.

“Немачка на тај начин даје до знања да косовско питање сматра темом од значаја за Европу и ЕУ и да стоји на страни да је ЕУ као посредник практично надлежна за решавање овог питања и да је интерес Немачке и ЕУ да се то питање што пре реши. Нова влада је на истим позицијама као и влада Меркелове, а то је да једино решење признање косовске независности и да нема промена граница, а то значи да је Србија без КиМ”, поручује Миливојевић.

Он не очекује много од састанка, уколико се не промени нешто у наступу приштинске стране.

На питање да ли Шолц може да примора Куртија на конструктивнији приступ, Миливојевић одговара да кључни утицај на приштинску страну има Вашингтон. “Нисам убеђен да Шолц има снагу и могућност да одлучујуће утиче на Куртија. Ако не буде резултата сутра у том смислу, ако Курти не буде мењао свој став, онда је јасно да једини суштински утицај на Куртија и Приштину има Вашингтон и од тога ће зависити и даљи напредак и дијалога и решавања косовског питања”, сматра Миловојевић.

Што се тиче Украјине, истиче да је интерес Немачке да и са своје стране да до знања да се очекује да Србија уведе санкције Русији и да се прикључи западној структури на тим позицијама са предтекстом да Србија у оквиру својих евроинтеграција треба да се усаглашава са европском спољном политиком.

“То питање сада има апсолутни приоритет у западним центрима моћи и то је линија на основу које се гледа на лојалност Србије европском путу и западној политици. Србија је изнела своје принципијелне ставове два пута гласајући против Русије у Савету безбедности и нема никаквих разлога да се на Србију даље врши притисак”, поручује Миливојевић.

Он истиче да је веома важна тема за Немачку и ЕУ регион, а пре свега БиХ и додаје да је Немачка врло активна по том питању, јер је ту Високи представник Кристијан Шмит, а сем тога Немачка је именовала свог специјалног изасланика Сарацина, а има га и на нивоу Бундестага.

“То показује посебан немачки интерес за БиХ и регион и кључна тема када је у питању регион биће безбедност, настојање да се регион што је пре могуће укључи у евроинтеграције и да на тој линији се гарантује безбедност и стабилност региона. Друга ствар је немачки интерес да се два незавршена посла БиХ и КиМ реше у корист интеграције региона у трансатланску заједницу”, наглашава Миливојевић.

Он додаје да српска страна инсистира на поштовању изворног Дејтона и формули која обезбеђује мир и стабилност и даје гаранције Републици Српској и српском народу, а то су два ентитета и три конститутивна народа и да само на тој основи треба тражити решење.

Што се тиче билатералних односа, Миливојевић истиче да ће то бити најлакша тема и најпродуктивнији део разговора.

“Ово је прва посета на највишем нивоу после политичких промена у Немачкој и доласка на власт коалиције социјалдемократе-зелени-либерали. Сасвим природно је да једна од тема буду билатерални односи, који су на узлазној линији, посебно у економском делу и ово ће бити прилика да се потврди тај узлазни тренд и да се они потврде у свим другим сферама”, закључује Миливојевић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …