Главна / Вести / Косово и Метохија / Суниог: Медији морају да уживају непоколебљиву слободу изражавања

Суниог: Медији морају да уживају непоколебљиву слободу изражавања

Амбасадор ЕУ на Косову Томаш Суниог, поводом Светског дана слободе медија, поручио је да медији за кредибилно и уравнотежено извештавање, као четврти стуб демократије, морају да буду слободни и професионални и морају да уживају сигурност и непоколебљиву слободу изражавања.

Сваки напад на новинаре, било он вербални или физички, како је навео Суниог, је срамотан и треба га осудити. Он је позвао надлежне институције да побољшају своје реакције на нападе и друге облике притисака на медије и честитао Удружењу новинара Косова на улози у заштити новинара и слободе изражавања, наводи се у саопштењу, преноси Репортери.

Суниог је истакао висок ниво професионализма већине косовских медија у извештавању о рату у Украјини и поздравио спремност Косова да прихвати украјинске новинаре.

Амбасадор ЕУ је са забринутошћу истакао да је недостатак финансијске самоодрживости медија на Косову додатно погоршан пандемијом ковида-19, остављајући их, како је наведено “подложним политичким и пословним интересима”.

Између осталог, Суниог је поздравио недавно усвајање Закона о бесплатној правној помоћи који ће, по први пут, служити и медијима.

„Усвајање Закона о бесплатној правној помоћи од стране Скупштине био је корак у добром правцу да се осигура слобода медија на Косову, а ЕУ ће заузврат наставити да финансира, подржава и ради на иницијативама које доприносе професионализацији и одрживост медија“, рекао је Суниог.

Текућа помоћ ЕУ медијском сектору на Косову износи два милиона евра, док је 13,5 милиона евра издвојено за подршку слободи медија у региону Западног Балкана током периода 2021-2023. године.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …