Главна / Политика / Дрецун: Не очекујем напредак у Берлину, Немачка се залаже за међусобно признање

Дрецун: Не очекујем напредак у Берлину, Немачка се залаже за међусобно признање

Доскорашњи председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију од сутрашњег састанка у Берлину не очекује напредак, барем не онај који очекује званични Београд.

Он подсећа да је позиција Немачке тврда и да од самог почетка јасно говори да је једино решење дијалога између Београда и Приштине – међусобно признање.

Најављени састанак, како наводи Дрецун, одвијаће се у специфичном амбијенту, који је динамичан, турбулентан и искључив превасходно због рата у Украјини. Истиче да је између Запада и Русије дошло до усијања на геополитичком плану, а ситуација је толико тензична, да прети да дође до директног војног окршаја.

“Управо ова ситуација диктира политичку сцену на међународном плану, па се одражава и на наш положај, као и на питање Косова и Метохије, односно дијалога. Ако сте уочили, приликом недавне посете америчке делегације, америчка званичница је управо тај дијалог увукла у геополитичко сучељавање запада са Руском Федерацијом. Она је изјавила да застој у дијалогу погодује Русији и да га Русија користи, иако то нема благе везе са оним што се дешава на међународном плану. Ипак, некоме то одговара”, изјавио је Дрецун.

У оваквом амбијенту следи и сусрет српског председника са немачким канцеларом који има незахвалну улогу да, после Ангеле Меркел, позиционира Немачку на онај начин на који је то она урадила.

“Немачка ће покушати да покрене нешто између Београда и Приштине, а покушај ће бити усмерен свакако и на рат у Украјини, на позицију Србије у свему томе, али превасходно на наставак дијалога. Међутим, чини ми се да је ово више усмерено ка притиску на Србију да прихвати разговоре о тзв. узајамном признању “, каже Дрецун.

Додаје да политичари на Западу сматрају да би брзим решењем односа између Београда и Приштине, зависност Србије од руске подршке у УН по питању Косова престала би да постоји. Тиме би био отворен пут за маргинализацију руског присуства.

“Немачка позиција је тврда и од почетка говори да је за њих једино решење дијалога да Београд призна самопроглашену државу Косово. У таквој искључивости не можемо да очекујемо напредак “, каже Дрецун.

Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије, каже да дијалог Београда и Приштине постоји на нивоу техничких питања, али он не води ка решењу јер му се приступа са две различите тачке. Каже да се у претходна три месеца на мала врата најављују нови притисци на Србију.

“Навикли смо на притиске и из окружења, и из Европе, и из Америке. Међутим, оно што је прошло незапажено јесте чињеница да ниједан политичар није примио Куртија након сахране Медлин Олбрајт. На овај начин шаље се порука да и Курти мора да се дисциплинује”,  каже Бериша.

Додаје да се Курти “заглавио као магаре у блату”, те да нема храбрости да уђе у решавање питања између Приштине и Београда.

Извор: Пинк.рс

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …