Главна / Друштво / “Пет минута громогласне тишине” новинара, представника УНСА и ДНКИМ у Грачаници

“Пет минута громогласне тишине” новинара, представника УНСА и ДНКИМ у Грачаници

Поводом Међународног дана  слободе медија, представници Удружења новинара Србије и његовог огранка Друштва новинара Косова и Метохије, са скупа одржаног у Грачаници, затражили су од међународних мисија у покрајини и представника косовских институција и полиције да коначно расветле судбину и открију убвице 17 убијених и несталих новинара на Косову и Метохији.

Представници УНС-а и ДНКИМ  огласили су се и позивом  медијима  да симболичном акцијом “Пет минута громогласне тишине” у 11.55 прекину емитовање програма, како би надлежне институције упозорили на тежак положај новинарства.

Секретар УНС-а Нино Брајовић истакао је да није случајно што су представници Удружења данас управо у Грачаници, јер је Косово и Метохија териториија на којој је од 1998-2005. године било највише киднапованих и убијених новинара у читавој Европи.

“Тај “црни талас” и неславни рекорд који носи КиМ није на жалост наишао ни на какву пажњу овдашњих институција. Од 17 новинара, само су починиоци убиства једног од њих били приведени пред лице правде. Ни међународне институције, кијима је мандат у протекле две деценије био да се баве владавином права, скоро да се нису ни бавиле или су то чиниле  врло мало, овим проблемом, па смо ми због тога као новинарско удружење дужни да водимо рачуна о томе шта се десило нашим колегама. Трећи мај,  Међународни дан слободе медија, је управо дан када посвећујемо дужну пажњу нашим колегама који су погинули или на било који начин страдали радећи свој новинарски посао”, казао је Брајовић.

Чланови косметског дела Удружења новинара Србије и овог пута су указали на проблем који се односи на непоштовање  права на употреби српског језика на овом простору и позвали све мериторне чиниоце да коначно почну да поштују ово право.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …