Главна / Вести / Косово и Метохија / Специјално тужилаштво поднело нову оптужницу против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија

Специјално тужилаштво поднело нову оптужницу против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија

Канцеларија специјализованог тужиоца предала је у петак Специјалном суду нову, измењену оптужницу против бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, објављено је на сајту Специјализованих већа.

Тужилац Џек Смит је у нову оптужницу уврстио и неколико злочина у Сувој Реци и Гњилану, за које се терете бивши политички и војни лидери ОВК. Нова оптужница је мање поверљива и има мање уређених делова.

Као и у претходно подигнутој оптужници, и у новој, измењеној оптужници, Тужилаштво терети Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за убиство, мучење, нехумано поступање и противзаконита хапшења.

“Припадници ОВК лишили су слободе најмање 12 особа без одговарајућег поступка, држећи их заточене на локацијама као што су Будаково и Семетиште, у различито време између 4. јула 1998. и 29. априла 1999. Дана 4. јула, једна особа се возила у камионет када су је три мушкарца зауставили, који су носили црне униформе и носиле аутоматске пушке. Трећа особа у униформи је стигла и стала испред ракетног бацача. Ставили су их у гепек возила и одвезли у кућу у Будакову. Ова тројица су смештена у подрум и потом претучена”, наводи се у новом делу оптужнице.

Измењена верзија оптужнице укључује и убиства која су наводно почињена у Будакову и Семетишту.

Тела заточеника пронађена су око 23. августа 1998. године, са траговима оружја које је припадало тој особи и тиме “доказана њихова намера да их убију, односно да им намерно нанесу повреде”, преноси Газета еxпрес.

У дому ученика у Гњилану у неким случајевима, наводно су почињени слични злочини, за које Тужилаштво сматра одговорним Тачија и остале.

Бивши лидери ОВК оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности. Оптужница терети Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за низ злочина који су наводно почињени у неколико заточеничких центара током 1998-1999. Специјализовано тужилаштво их терети да су били или су требали да знају за ове злочине.

Они се од новембра 2020. године налазе у притвору Специјалног суда.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …