Главна / Вести / Косово и Метохија / Патријарх Порфирије стигао у Пећку Патријаршију: Ево нас опет, опет смо дошли кући

Патријарх Порфирије стигао у Пећку Патријаршију: Ево нас опет, опет смо дошли кући

 

Патријарх Порфирије стигао је синоћ у ставропигијалну лавру српских патријараха Пећку Патријаршију, саопштила је Српска православна црква.
У пратњи патријарха у древно седиште Српске православне цркве стигли су и чланови Светог архијерејског синода, епископ сремски Василије, епископ шумадијски Јован, епископ зворничко-тузлански Фотије и еписком крушевачки Давид, који ће данас, после свете Архијерејске литургије одржати редовну синодску седницу, као и седницу Патријаршијског управног одбора.

У седиште Српске православне цркве, током вечери дошли су и рашко-призренски Теодосије, игуман дечански архимандрит Сава, главни секретар Светог архијерејског синода протосинђел Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије протосинђел Данило, као и протођакон Радомир Врућинић.

Патријарх Порфирије је том приликом поручио: “Ево нас опет, опет смо дошли кући”.

“Да Бог да да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде. Будући да је тај корен овде веома дубок, то значи да без обзира на олује, громове, муње и ветрове, нећемо се сломити. Ако нам корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи, све то је замалена и краткотрајно. Нека Бог да да заиста овде корен буде онима који су крштени у име Оца и Сина и Светог Духа, а део су наше цркве. Нека Господ благослови вас, мати и монахиње, вас које заливате тај корен, које окопавате тај корен. Као што Господ каже, неко залива и неко окопова, а сви имамо од тога плодове који нас хране и који нас чувају и који од самог почетка, од Светог Саве, хране нас и који ће нас, верујемо, увести у вечно Царство сина божјег који је дошао у свет, један од нас постао, пострадао, распет био, умро на крсту, али показао да последњу реч нема тама пролазности и тама смрти него светлост и радост Царства небеског. Нека вас Господ све благослови, вас мати и све сестре, а и све нас заједно са вама и вашим молитвама и вашим подвизима. Христос воскресе”, додао је патријарх Порфирије.

 

Извор Косово онлине

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …