Главна / Политика / Смајловић: Разговор Вучића и Шолца неће бити пријатан

Смајловић: Разговор Вучића и Шолца неће бити пријатан

Разговор председника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца у Берлину неће бити пријатан јер се наша земља не налази на недвосмисленој, прозападној линији и нисмо пристали да уведемо санкције Русији, оценила је колумнисткиња “Недељника” Љиљана Смајловић.

Смајловић је рекла за Танјуг да може да се очекује да Шолц каже Вучићу да Србија треба да се приклони западним вредностима, уколико жели да буде чланица ЕУ.

“А Аљбин Курти и Мирослав Лајчак који ће томе присуствовати ће рећи “па наравно”, ако не на заједничком састанку, онда барем на тој вечери”, казала је Смајловић.

На питање види ли повезаност између позива немачког канцелара Вучићу и тема о којима ће се говорити у Берлину са недавном посетом америчких званичника Београду, Смајловић каже да је циљ свих људи са Запада исти, те да је намера и једних и других да изврше притисак да Србија следи европски пут, што подразумева увођење санкција Русији.

“Американци кад дођу код нас кажу “па зар ви не желите да уђете у Европску унију, зар ово није најбржи пут уласка, ако ви покажете Бриселу да ви делите исте вредности, брже ћете ући”.

Смајловић је навела да је Вучић нужно стављен у дефанзивну позицију, јер мора да брани став зашто Србија није спремна да уведе санкције Русији и тиме се одрекне повољних цена енергената.

“Тема о којој ће разговарати се своди на то хоће ли Србија бити уз заједницу држава којој жели да се прикључи и прилично је непријатно говорити хоћемо, али бисмо хтели да се ускладимо тек кад будемо видели да ћете стварно да нас примите”, казала је Смајловић.

Додала је да ће разговор Вучића и Шолца бити непријатан јер је још увек неизвесно хоће ли наша држава постати чланица ЕУ, а са друге стране се очекује да имамо одређен став према Русији.

“Није пријатно српском председнику да говори “Знате, код нас се многи људи питају да ли ви имате намеру да нас примите и да ли је за нас паметно да сечемо грану на којој седимо у нади да ћемо тог голуба некада ухватити”, казала је Смајловић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …