Главна / Вести / Косово и Метохија / Јањић: Заседање Синода порука да је КиМ део Србије

Јањић: Заседање Синода порука да је КиМ део Србије

Одржавањем седнице Синода Српске православне цркве(СПЦ) у Пећкој патријаршији, СПЦ је послао порука српском народу и целокупној јавности да је КиМ неотуђиви део Србије и да је српска црква заинтересована да се оно сачува у оном статусу у којем постоји и у Уставу Србије, оценио је данас културолог и верски аналитичар Јован Јањић.

Он је, у изјави за Т а н ј у г, додао да је то истовремено порука преосталом српском народу на КиМ да није остављен и заборављен од својих највиших црквених представника.

Јањић подсећа да је Пећка патријаршија једно од два седишта СПЦ, и да је то древно седиште вековима било централно место СПЦ и седиште српких патријараха.

“Сама чињеница да поред Светог синода, дакле владе, заседа и Патријаршијски управни одбор, који се бави материјално финансијским стварима, показује да црква своје редовне активности везује за КиМ. То можемо видети и по изјави коју је дао патријарх Порфирије по доласку у Пећку патријаршију, када је рекао да је корен српске цркве и народа на КиМ и да тај корен треба заливати”, истиче Јањић.

На питање када можемо очекивати да патријарх Порфирије буде устоличе и у Пећкој патријаршији, Јањић каже да је могуће да то буде и до краја ове године.

“Могуће је да већ на следећем мајском заседању највише црквено тело, Свети архијерејски сабор, донесе одлуку када ће тај чин бити извршен”, поручује Јањић.

Он истиче да је обичај у СПЦ да се патријарх, по устоличењу у Саборном храму у Београду, устоличи и у древном седишту српским архиепископа и патријараха у Пећкој патријаршији.

Међутим, наглашава, у Уставу није одређено у ком временском интервалу би требало спровести тај духовни чин, па тако некада може проћи и по неколико година да дође до устоличења.

Наводи пример патријарха Павла који је изабран за патријарха 1990. а устоличен је у Пећкој патријаршији четири године касније, када је том чину присуствовало 10.000 људи.

На питање о планираној посети патријарха Порфирија Црној Гори, Јањић каже да је патријарх као повод искористио прославу 350 година Василија Острошког, али да ту посету треба посматрати у ширем контексту.

“Патријах ће искористити ту прославу да буде у Никшићу и у Црној Гори уз верујући народ. Жели да покаже да је СПЦ поново уз свој народ, не само српски, већ православни који је већински у Црној Гори јер 62 одсто становништва чине припадници СПЦ”, каже Јањић.

Он сматра да ће тај чин, ако има разума, допринети побољшању односа у тој земљи, али и да се схвати да Црна Гора не постоји без СПЦ.

“Уосталом, СПЦ је и стварала Црну Гору, јер је она на том подручју старија од црногорске државе”, подсећа Јањић, одговарајући на питање како види партијархову посету у контексту актуелне политичке ситуације у Црној Гори, али и у у свету.

Он каже да је у Црној Гори изиграна воља народа исказана у величанственим литијама, када је народ изашао да искаже шта је његово расположење и духовна воља, што је, наглашава, материјализовано касније на изборима.

“Међутим, дошло је расцепа, рекао бих издаје, једног мањег дела те коолиције који се приклонио онима против којих је народ устао. Сада су те снаге, најблаже речено, антихришћанске снаге у Црној Гори, поново се осилиле и кренуле у обрачун са српском црквом. Оне су охрабрене пре свега срамном резолуцијом Европског парламента када су српску цркву означили као реметилачки фактор међунационалних односа на Балкану”, оценио је Јањић.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Мапио.нет

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …