Главна / Вести / Србија / Порфирије: Нема великих дела без подршке других

Порфирије: Нема великих дела без подршке других

Генералштаб Војске Србије прославио је данас славу Ђурђевдан, а у капели у касарни „Бањица 2“ литургију је служио патријарх Порфирије, саопштила је Српска православна црква.

Патријарх је у обраћању поручио да су сви у цркви један организам и да је у заблуди свако ко мисли да може да учини велика дела сам по себи, независно од подршке осталих, подршке браће и сестара, без молитвене подршке.

“Онда када делимо, када дајемо, када живимо за друге, засигурно многоструко више благодаћу Божјом добијамо”, рекао је Порфрије.

Он је подсетио и да је Свети Георгије био војсковођа, војвода у војсци цара Диоклецијана, која је одбацила Христа, али да је он “носећи Христа у свом срцу одбио почасти и славу и определио се за Христа”.

“Свети Георгије је изабрао Христа, изабрао смрт, он је изабрао мудрост Христову која је лудост за логику и за мудрост овог света”, указао је Порфирије.

Он је навео да је исто то учинио и Свети кнез Лазар рекавшида је “земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека” и “тиме оно што је утемељио Свети Сава као наш идентитет пројавио у пракси: идентитет истине, правде, мира, љубави, вечности, вечног живота Христовог, што није све мисаона и апстрактна именица у будућем веку”.

Порфирије је истакао и да је то реалност и вредност којом треба да живимо овде и сада и да “независно од тога колико смо слаби и немоћни, важно је да у нама постоји одлука и опредељење за ту Христову истину”.

Домаћин славе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, пожелео је добродошлицу гостима и честитао празник свим припадницима Војске Србије.

Славском сабрању присуствовали су чланови Колегијума начелника Генералштаба, као и многобројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Генералштабу Војске Србије.

Генералштаб Војске Србије своју славу, Ђурђевдан, прославља од 2018. године, чиме наставља традицију обележавања крсне славе у српској војсци започету 1888. године, наводи се у саопштењу.

Check Also

Петковић: Бојану и Мирославу сам пренео да нису сами

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на својој Фејсбук страници написао је да је данас …