Главна / Вести / Србија / Вучић: Најважније питање је питање КиМ, питање рата и мира

Вучић: Најважније питање је питање КиМ, питање рата и мира

Председник Србије Александар Вучић обраћање јавности поделио је у 10 тачака и, говорећи о првој тачки, истакао да ће Србија још снажније него раније наставити свој европски пут. Поручује да ће тема Косова и Метохије бити најдоминантнија у наредном периоду, те да се очекују велики притисци. Цене бензина и дизела од вечерас у 20 часова иду “у рикверц”, биће јефтинији за 10 динара, иако је нафта поскупела на тржишту, каже Вучић. Предлаже и да се поведе јавна расправа о томе да се у наредном периоду уведе обавезни војни рок од 90 дана.

Вучић: Морамо да наставимо европски пут

Тачка 10. Вучић: Србија мора да настави европски пут, ми без европских инвестиција и политичко-правног оквира не бисмо могли ништа да постигнемо.

Трећи дан од сукоба у Украјини изашли смо са политиком о томе и дан данас је чувамо, што показаје да је она била са погледом у будућност.

Србија неће газити и гасити пријатељства на Истоку и не занима ме која сила ме притиска, пред сваким сам у стању да поновим која је политика Србије, наш стратешки пут је пут у ЕУ и ако то нисте у стању да разумете молим вас да ми кажете шта је алтернатива. Лако је подилазити емоцијама.

Ја гледам шта раде Немци, као најозбиљнији, и како упозоравају свој народ, ми се понашамо лагодно јер кризу нисмо ни осетили.

Вучић: Да се припреме додатне мере за подизање наталитета

Молим мајке и жене да се јаве и добију подршку од 20.000 евра за стан, имамо тренутно девет предмета о којима доносимо одлуку. Молим мајке да реше своје стамбене проблеме.

Празне станове, изграђене за безбедносне структуре, да дамо сиротињи и људима који немају где да живе, да дамо по 300-350 евра, да то не зјапи празно.

За следећи буџет влада да припреми додатне мере за породице са децом, посебно самохраним мајкама и да видимо како даље да помогнемо раст наталитета јер све што радимо нема смисла ако нема ко да нас наследи.

Вучић: Предлог да се служи обавезни војни рок од 90 дана

Србија ће остати војно неутрална, ни на једној територији у окружењу немамо да није ту НАТО. Наша је жеља да будемо једина не-НАТО земља и остаћемо на тој политици.

Мој предлог ће бити да се у наредном периоду уведе обавезни војни рок од 90 дана. То није шест месеци, ни 365 дана, на надлежним војним органима је да покажу рачуницу. Тиме се стиче обавезност, тиме мушкарци добијају на зрелости, да науче шта је родољубље, шта је посао, обавеза.

На надлежним органима и парламенту је да то прихвати или одбије после дуге и озбиљне расправе.

Вучић: Од 1. јуна 100 евра младима

Тачка 7, значајно померање швајцарске формуле за пензије, у наредне две године. Ићи ћемо, ако успемо да одржимо стабилност на овакав начин, на значајно увећање пензија и плата. Раст пензија ће морати да прати раст плата јер другачије ће пензионери увек бити закинути и то ће бити тако урађено.

Од 16. до 21 маја пријаве за нових 100 евра за младе, од 1. јуна исплата.

Морамо да наставимо дуално образовање, тиме гарантујемо успешан посао и озбиљне плате онима из средње стручне спреме, али то морамо да подигнемо и на високо образовање. Мораћемо младима да понудимо и боље образовање, и да им пружимо једнаку шансу да посао добију.

Вучић: Радимо нову енергетску политику

Тачка 6 Нова енергетска политика. Вучић: Разговарали смо о томе са Британцима али сам пре свега замолио наше норвешке пријатеље да нам помогну својим саветима за енергетску политику и да заједно приступимо развоју. Мораће да буде много више обновљивих извора. Не могу да користе наш ветар, то је наш ресурс и да извозе струју или соларе, а да ми немамо корист. Морамо да донесемо одлуку да ли ћемо да градимо мале модуларне реакторе. Ако мене питате ја сам “за”.

“Оно што мора да буде подстакнуто је промена парадигма нашег образовања, не само шта држава може да уради за нас већ како да ми имамо најбоље школе, ако имамо најбоље вртиће и основне школе, зашто немамо такве и средње школе и факултете”.

Показао је предлог како треба да изгледа нови онколошки центар. “После кардиоваскуларних болести, највише људи губимо од рака и зато хоћемо да направимо центар који је међу три најбоља у Европи.”

Вучић: Пуне робне резерве

Вучић: Робне резерве смо напунили, добићемо још млека у праху. Имамо велике количине пиринча, уља, кукуруза, пшенице, шећера, брашна, пасуља, имамо и сардина у резервама, кухињске соли у врећама од 50 килограма, снабдели смо се и купили.

Ухапсили смо оне који су крали, пшенице и кукуруз морате да држите у силосима и амбарима, тамо где су поткрадали, ухапсили смо. Код неких је постојало дупло дно, УКП ће провере вршити сваких месец дана.

Што се хране тиче, нема никаквих проблема, у стању смо да обезбедимо читав регион. Ако неко треба да заради, су наши сељаци и трговци.

Вучић: Стање јавних финансија добро, ограничење цена основних намирница још 60 дана

Тачка 4. финансије. Вучић: Имамо високу цену коју Србија плаћа што нисмо увели санкције Руској Федерацији. Стање јавних финансија је добро и захвалан сам грађанима што су издржали. Новац је страховито поскупео због сукоба у Украјини.

“Крај је јефтиног новца. Нећу да остављамо високу стопу јавног дуга нашој деци, користићу сва средства да не пређемо 60 одсто јавног дуга. Нећу да улазим у пројекте да бих се додворио народу. Да државу уништимо да би се додворили некоме, нећу.”

Вучић је упитао све оне који траже смањење акциза и пореза зашто не пишу како је у Србији најефтинији хлеб или струја.

“Дрежава све ради како бисмо спремно дочекали зиму. Напрали смо ограничење цена основних животних намирница на још 60 дана”, каже Вучић.

Напоменуо је да су свуда у свету смањене инвестиције због украјинске кризе.

Вучић: И Европу и Србију ће скупо коштати све око енергената

Уз Грузију и Турску, према подацима Евростата, имамо најјефтинију струју. Највећи проблем је тренутно са копањем угља, о томе треба да отворимо расправу. Морамо да радимо електрану Бистрица, Ђердап 3 да бисмо могли да примамо обновљиве изворе енергије. У ово је неопходно укључити стручну јавност, владу, парламент, такође и око модуларних нуклеарних реактора, они могу бити спасоносно решење у будућности.

Негде од августа нећемо морати да увозимо струју, највећи проблеми су у Колубари. Скупо ће целу Европу коштати ово око енергената, скупо ће коштати Србију, људи морају да разумеју да за нас постаје немогућа мисија да уподобљавамо цене.

Вучић: Нови уговор са Гаспромом о гасу пре краја маја

Вучић: Разговарамо о проширењу наших складишта нафте, 200 хиљада тона, то је довољно за 21 дан укупне потрошње дизела и бензина, уз све резерве. Желимо да повећамо на милион тона, разговарамо са компанијама које могу брзо да изграде та складишта, да бисмо имали нафте за неколико месеци.

Што се тиче гаса, крећемо у разговор са Гаспромом око куповине гаса, 100-процентно смо зависни од руског гаса и тако ће бити најмање две године. Морамо да обезбедимо гас за наша предузећа.

Милијарду и 100 милиона евра је разлика у цени на годишњем нивоу, зато су разговори важни, зато у доброј вери идемо у те разговоре, пре краја маја морамо да имамо тај уговор што се тиче гаса.

Вучић: Цене нафте иду “у рикверц”, за 10 динара ниже

Тачка 3. Вучић је рекао да имамо одређене количине нафте у Србији око 800 хиљада тона на годишњем нивоу.

“Тражио сам од руске компаније да спусте цене нафте и дизела и бензина. Они су полазили од цена на европском тржишту, замолио сам их да цена и велепродајно и малопродајно буде нижа”, каже Вучић додајући да ће се видети како ће цене ићи у “рикверц”.

Напоменуо је да ће цене сутра бити за 10 динара ниже него што су биле ове недеље. “Нигде не сме да пређе 197 и 202 динара. То ће бити нове цене”, напоменуо је.

Вучић: Прилично смо усамљени у оваквој арени

Вучић: Играмо се глувих телефона, то је други проблем са којим се суочавамо. Тачка 1 Бриселског споразума (о ЗСО, прим. аут). Нема више говора о ЗСО, албански преговарачи кажу да их то не интересује, као да разговарате са људима који нису при себи. Европљани ће рећи да су се спроведе потписано, а Албанци неће да разговарају о ономе што је кор споразума. Од потписивања споразума је 3.105 дана.

Хашим Тачи потписао да се КБС неће појављивати на северу Косова, рекао је Вучић и приказао снимке уласка војске у северну Митровицу.

“То је провокација како би оптужили Србе да ће напасти Косово тобоже, а они свакодневно провоцирају и праве инциденте. На то нема одговора, баш их брига”, додаје Вучић.

“Итекако добро документујемо сваки инцидент и напад на припаднике српског народа и кршење јавно-правних норми. Наша позиција је недовољно снажна и недовољно јака јер смо прилилично усамљени у оваквој арени где желимо да припадамо Европи, а немамо шта да кажемо по питању КиМ јер су сви на другој страни.”

Вучић: Не мислим да ће Русија признати Косово

Вучић: Путин излази са аргументацијом која није слаба, ми долазимо у највећи проблем зато што ће цео запад, да би ускратио тај аргумент Путину, тражити да Србија што брже призна Косово и да би рекли да то није исто.

Зато ћемо се налазити под најтежим притисцима да би они рекли да Косово није слично ономе што се дешава у Украјини. Зато ће тема Косова бити најдоминантнија за нас у наредном периоду. Сви лидери су ми рекли, европски, да су у разговору са Путином он инсистирао на случају Косова у њиховим међусобним разговорима.

То не значи да ће Русија да призна Косово, неће, нити мислим да ће не знам шта да се деси осим што ћемо ми бити под притиском да Путин не би могао да користи аргументацију Косова. То постаје несносно.

Вучић: Наша позиција промењена на горе после изјаве Путина

Вучић: “Наша ситуација је промењена, промењена свакако на лошије и после изјава председника Руске Федерације Владимира Путина не зато што је он имао намеру да наштети Србији већ је косовскометохијско питање на другачији начин поставио и поставио у заштиту руских интереса”.

Председник Србије је цитирао и изјаву Путина коју је изрекао током разговора са генералним секретаром УН Гутересом 26. априла.

“Владимир Владимирович се позвао желећи да заштити руске интересе, нашао је правни основ за упад у Украјину, политичко-правни однос који штити одлукама Суда правде и преседанима које су учиниле западне земље на територији Републике Србије”.

“Шта год говорили на западу о правном прецеденту који је направио 2010. није наиван. Путин је повукао аргумент који није лаган, а ми бисмо рекли да није исто, Путин ће рећи да је на Криму спроведен референдум и да ће у Доњецку и Луганску у складу са оним што је урадило Косово”.

Вучић: Најважније питање је питање КиМ, питање рата и мира

Тачка 2. Вучић је рекао да је најважније државно питање, питање КиМ, питање рата и мира, питање судбине наше нације.

“Обавили смо важне разговоре, обавили смо и покушај разговора са представницима Приштине”, каже Вучић, додајући да од када је Курти на власти имамо 50 одсто увећан број инцидената на КиМ.

Нагласио је да смо суочени са притисцима, “брисањем” Резолуције 1244, не дозвољавају да се о њој говоре.

“Дијалог између Београда и Приштине готово да и не постоји”, каже Вучић.

Обавестио је грађане Србије да је наша ситуација промењена и после изјаве председника Русије Владимира Путина, не зато што је имао намеру да наштети Србији.

Вучић: У међународним односима нема љубави, морамо да водимо рачуна о нашим интересима

Вучић: Постоји нешто што је тачно а то је да се суочавамо неретко са стварима које нису увек праведне, али управо зато желим да укажем грађанима Србије на једну ствар да то што је праведно је веома важно, али у међународним односима не постоји љубав, правда – плашим се да кажем – још мање, а ми морамо да водимо рачуна о нашим интересима и будућности.

Желимо да припадамо типу европског друштва, наставићемо реформе, Репортери без граница су нас оценили много боље, важно да наставимо са позитивним помацима и реформама у владавини права, успостављању јаснијих и бољих демократских правила игре.

Србија је налази на европском путу, снажније ћемо ићи тим путем и борити се за место Србије у оквиру породице еворпских народа.

Вучић: Србија ће бити снажнија на европском путу упркос бројевима

Тачка 1 је пут Србије. Желим да, упркос томе што је то данас непопуларно у Србији, а према последњим истраживања која су недвосмислена, која је урадила професионална агенција за истраживање јавног мњења, то је Ипсос стратеџик, први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка Србије у ЕУ, 44 одсто, 35 одсто је за улазак у ЕУ.

Као председник Републике није наш посао да подилазимо јавном мњењу већ да га чујемо и да радимо оно што је најбоље за државу Србију. Моја порука свима да ће Србија бити снажнија на европском путу упркос свим овим бројевима.

Вучић: Обраћање сам поделио у 10 тачака

Председник Србије Александар Вучић рекао је да смо у претходном периоду били суочени са катастрофалном финансијском кризом, били смо суочени са најтежим поплавама у последњих 100 година, суочени смо били са мигрантском кризом, коронавирусом, и даље имамо проблеме са тим, а затим имамо светски сукоб.

“У складу са тим поделио сам ово обраћање у 10 тачака”, рекао је Вучић.

Check Also

Градоначелник Северне Митровице: Јасно поручујемо да одавде нема назад

Свесни намере Џелала Свечле да оправда неосновану употребу силе, прекорачење овлашћење и  угрожавање мира, није …