Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчаку истиче мандат за три месеца, у дијалогу без напретка

Лајчаку истиче мандат за три месеца, у дијалогу без напретка

 

Истраживач Демократског института Косова Вољета Хаџоли каже да за недостатак напретка у дијалогу није крив само специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, већ и то што није било воље странака за договор, док аналитичар Газмир Раци сматра да ЕУ треба да продужи мандат Лајчаку, јер је он “дипломата са богатом каријером који може да унапреди дијалог”, преноси Репортери.
Три месеца пре краја мандата специјалног представника ЕУ за дијалог Косова и Србије, наставак рада Мирослава Лајчака доведен је у питање. Међу разлозима који се могу навести су недостатак напретка у дијалогу током Лајчаковог двогодишњег посредовања и његове личне амбиције.

Међутим, Европска унија није коментарисала те наводе, док познаваоци збивања у дијалогу, с друге стране, позивају ЕУ да редефинише своју улогу у овом процесу, без обзира да ли се фасилитатор дијалога мења или не.

Виољета Хаџоли из Демократског института Косова каже да за недостатак напретка у дијалогу није крив само Лајчак, јер није било воље странака за договор.

“Лајчак је имао јединствену улогу у процесу дијалога. Он је покушао да приближи стране у њиховим ставовима о конкретним споразумима. Није да је много напредовао, али није његова кривица, колико недостатак воље странака, Косова и Србије, да постигну одређене споразуме”, каже Хаџољи.

Упркос могуц́им променама у процесу медијације у дијалогу, Виољета Хаџоли каже да би ЕУ требало да буде захтевнија и да гарантује коначан споразум уз обострано признање.

“Још увек нисмо обавештени да постоје планови да Лајчака замени други представник. Верујем да би у том погледу ЕУ уопште требало да, у зависности од тога који представник ц́е служити као фасилитатор процеса дијалога, има прилику да више услови Косово и Србију да се посвете процесу дијалога и постигну договор. Србија у овом случају могла би да отвори поглавља са ЕУ, да инсистира на примени постигнутих споразума и да буде конструктивнија у процесу дијалога уопште. Без обзира на то да ли ц́е се променити особа која ц́е водити дијалог, верујем да ц́е ЕУ редефинисати своју улогу у овом процесу, тако што ц́е гарантовати постигнути споразум и бити захтевнија према странама”, додаје она.

Аналитичар Газмир Раци каже да је Лајчак дипломата од каријере и утицајна личност у политици ЕУ и Словачке. Према његовим речима, уз подршку САД, Немачке, Француске и Велике Британије, Лајчак може да унапреди процес дијалога.

“Лајчак је каријерни дипломата из Словачке и утицајна личност, има утицај и у политици ЕУ, има јаке везе и контакте са представницима америчке владе. Мандат му треба продужити, јер је он особа која има велики утицај и долази из земље која није признала Косово и у случају коначног споразума Косова и Србије очекујем да ц́е Словачка међу првима признати независност Косова. Наравно да он не може сам да одржи процес, без помоц́и Сједињених Држава, Немачке, Француске и Велике Британије”, истиче Раци.

Мирослав Лајчак ступио је на дужност 4. априла 2020. године, првобитно на годину дана, а потом му је прошле године продужен мандат до 31. августа 2022. године.

Извор-Косово онлине

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …