Главна / Култура / Премијера представе „Ајдуци“ у Дому културе „Грачаница”

Премијера представе „Ајдуци“ у Дому културе „Грачаница”

Премијера представе „Ајдуци“ у режији Анђелке Николић одржаће се сутра, 10. маја у 20:30 часова у Дому културе „Грачаница”.

Представа је урађена у копродукцији Народног позоришта у Приштини (НПП) са седиштем у Грачаници и Стеријиног позорја. У раду на адаптацији текста коришћени су: транскрипт телевизијског прилога о Личкој олимпијади у Апатину, Упитник за процену ратних стресора, “Записи о Србији” П. А. Ровинског, текстови о вођењу људи са интернет портала Виртуелни ментор и транскрипт говора са свечаности поводом уписа певања уз гусле на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства Унеско-а.

“Да ли су Стеријини ‘Ајдуци’ комад са певањем – или комад о певању? Када у ткиву овог текста наиђемо на стихове у десетерцима, на тренутак нас запљусне носталгија за временом основне школе, када смо веровали да су хајдуци били родољуби који су се одметнули у шуме да би се борили против сурових завојевача. Но, ови су стихови као сентиментални комад у комаду: оно што их окружује, контекст изговарања, односно певања, јесте цинични коментар меланхоличног Стерије, који је јасно сагледавао проблеме свог доба и мане савременика – национализам, ксенофобију (туркофобију), идеализацију прошлости. Доста тога можемо да опростимо његовим хајдуцима, највише због тога што су и сами цинични на свој рачун, свесни хетерогености мотива који су их одметнули од закона, али и спремни да признају сопствену слабост и чежњу за љубављу и топлином, које је у том мушком свету мало. Оно што из тематике овог позорја, нажалост, преживљава до данашњег дана, јесте проблем загађености односа у (било ком) колективу и хијерархије која се заснива на сили, обмани и застрашивању. ‘Нема несреће без среће’, пише Стерија, и разбија у комадиће један патријархални микросвет, из кога се у слободу отискује она која је на почетку имала најлошије изгледе: жена, и Туркиња, и ратна заробљеница. Зелида проживљава и преживљава несрећу, и каже: ‘Ја нећу ћутати’. Остало је, дакле, нећутање, од тога можемо – да почнемо”, навела је редитељка Анђелка Николић.

Осим режије, Николићева је решила изглед сцене и уз помоћ Димитрија Коканова адаптирала текст. Костиме је урадила Олга Мрђеновић, музику Ирена Поповић Драговић и Никола Драговић, сценски покрет Исидора Станишић, док је за сценски говор била задужена Милица Јанкетић.

У представи играју: Небојша Ђорђевић, Вукашин Јовановић, Игор Филиповић, Драги Петровић, Драган Секулић, Никола Ђорђевић, Петар Ђурђевић, Страхиња Бичанин и Сташа Николић (алтернативно Ивана Ковачевић).

Број места је ограничен, због тога што се представа изводи на камерној сцени, наводи се у саопштењу.

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …