Главна / Друштво / Биће потребне године да се пчелари на централном Космету опораве од масовног угинућа друштава

Биће потребне године да се пчелари на централном Космету опораве од масовног угинућа друштава

Неколико задњих година нису биле наклоњене пчеларима у српским срединама на централном Косову. Приноси меда су били више него симболични, а пчелари су морали даа уложе велики напор и средства како би сачували и одржали своја пчелиња друштва.

У каквом су стању пчеле изашле из фазе мировања и шта пчелари могу да очекују у овој години разговарали смо са Ненадом Живићем, једном од најбољих пчелара на овом подручју

„Претходних година, не само код нас него и свуда у околини били су слаби приноси меда. Надамо се да ће ова година бити знатно повољнија јер су нам услови били изузетно повољни за развој пчелињих друштава па имамо прилика да их ојачамо и спремимо за предстојећу пашу“, истакао је Живић.

Оно што посебно забрињава а што ће свакако оставити дугорочне последице у пчеларству у српским срединама у централном Косову је то што је протекле зиме дошло до масовног угинућа пчелињих друштава.

„То страдање пчела до сада нисмо успели на прави начин да објаснимо. Постоји низ фактора, а један од њих је и само учешће пчелара у свему томе. Највећа ствар која доприноси страдању пчела је неодговорно третирање биљних култура у периоду цветања и то доводи до масовног страдања пчела“, казао је Живић.

Евидентно је да без нечије помоћи пчелари на централном Космету сами неће моћи много тога да учине и поправе а сигурно је да ће бити потребне године како би се значајније побољшало стање у пчеларству на овом подручју.

Check Also

У српским срединама на КиМ регистровано 18 новозаражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији, од тестираних 58 узорака, регистровано 18 нових случајева …