Главна / Култура / Промоција романа „Живот из засједе“ у Дому културе „Грачаница“

Промоција романа „Живот из засједе“ у Дому културе „Грачаница“

У среду, 11. маја, са почетком од 19 часова, у Дому културе „Грачаница“ биће одржана промоција романа „Живот из засједе“ аутора Анђелка Анушића.

У програму учествују проф. др Валентина Питулић, Жарко Миленковић и аутор.

„Анђелко Анушић је написао веома сложен, динамичан, готово филмичан роман.  На први поглед читалац би могао закључити да је реч о историјском роману, с обзиром на то да се у њему прати судбина једне крајишке српске породице, од почетка егзодуса, 1995. године, па до савременог тренутка који их затиче расејане на све стране, а главног јунака Вељка, на Западу, у Холандији. Но, то је први и најочигледни слој приче, а други се заснивају на – сложености фамилијарних односа, на чињеници да у критичној историјској ситуацији, каква је увек за крајишке Србе, ни брат избеглица ни његова породица нису дугорочно добродошли у сестрином дому, у Србији“, написала је о роману књижевна критичарка Слађана Илић.

Анђелко Анушић (1953, Градина, Сува међа, БиХ), песник, прозни писац, есејиста, књижевни критичар, антологичар, публициста, објавио је двадесет девет књига: четрнаест песничких, шест књига приповедака, три романа, књигу песама за децу, две књиге есеја, и бревијар новинарско-публицистичких текстова. Приредио је и две песничке антологије. Заступљен је у лектири (у Републици Српској, девети разред основне школе), антологијама и прегледима српске савремене поезије и приповетке. Његова поезија и проза превођени су на енглески, француски, руски, бугарски и македонски језик.

Овенчан је књижевним наградама: Печат вароши сремскокарловачке, Стражилово, Награда Сарајевских дана поезије, „Светозар Ћоровић“, Награда Удружења књижевника Српске, „Станко Ракита“, „Раде Томић“, Константинова визија, Награда Фондације „Петар Кочић“, „Младен Ољача“, Златна слова и друге. Живи у Новом Саду.

Check Also

Млади виртуози музичке школе у Лапљем Селу

Ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Лапљем Селу захваљујући својим талентима, раду и труду …