Главна / Вести / Србија / Вучић са Сарацином: Србија ће још интензивније следити ЕУ пут

Вучић са Сарацином: Србија ће још интензивније следити ЕУ пут

Председник Александар Вучић данас је у разговору са специјалним изаслаником Савезне владе СР Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином истакао да ће Србија још интензивније наставити да следи свој европски пут.

У том контексту, Вучић је нагласио да је Србија својим озбиљним и одговорним приступом регионалној политици препозната као поуздан и одговоран партнер у региону, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

У том смислу, истакао је да Србија придаје велики значај Берлинском процесу, као форуму за јачање регионалне сарадње, унапређење процеса помирења и превазилажење проблема наслеђених из прошлости, као и форуму који пружа подршку евроинтеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

“Србија се снажно ангажује у свим активностима организованим у оквиру Берлинског процеса, а иницијатива Отворени Балкан представља још један проактивни приступ наше земље регионалном повезивању”, нагласио је Вучић и додао да је од кључног значаја да се ови напори препознају и у самој Европској унији, како би се земљама региона пружили подстицај и охрабрење на европском путу.

Говорећи о економској сарадњи, председник Вучић је поновио да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије и да је Србија заинтересована за додатно јачање ове сарадње, будући да се све више профилише као једна од најатрактивнијих и најсигурнијих светских дестинација за инвестирање.

Вучић је нагласио да се Србија залаже за пуну и доследну примену Дејтонског споразума, али се противи наметнутим решењима која не уживају сагласност сва три конститутивна народа, сматрајући да овакве одлуке никако не могу да воде просперитету и стабилности БиХ.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Председник Вучић је нагласио да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног решења које ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина, које изостаје већ више од девет година.

Сарацин: Очекујемо од Србије да се усагласи са одлукама ЕУ

Специјални изасланик савезне владе Немачке за државе Западног Балкана Мануел Сарацин рекао је да је председнику Вучићу током састанка пренео поруку коју су му пренели и немачки званичници прошле седмице и поновио да од Србије очекују да се усагласи са одлукама ЕУ.

Сарацин је, одговарајући на питања новинара током регионалне конференције “Ревитализација вредности ЕУ”, истакао да његово присуство у Београду показује колико Немачка жели континуирано и активно ангажовање са Србијом.

На питање да ли постоји нешто на чему Немачка инсистира када је реч о евроинтеграцијама, а односи се на косовско питање, Сарацин је казао да се “ни Косово, нити Србија” не могу надати напретку без постизања нормализације односа у оквиру Бриселског дијалога.

Одговарајући на питање у вези са односом Србије и Русије, а у контексту рата у Украјини, Сарацин је рекао да је убеђен да је српском народу Европска унија атрактивнија од Русије.

“Очекујемо од Србије да се усагласи са одлукама ЕУ. То не мора бити одједном, већ постепено. Јасно је да од нове владе очекујемо јасније кораке, не према нама, већ према свом јавном мњењу”, навео је Сарацин.

Најавио је да ће током дана разговарати и са проевропском опозицијом у Србији.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Годишњица “Олује” – 27 година од прогона Срба из Хрватске

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине …