Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ захтева да се нападачи на хуманитарни аутобус ухапсе и санкционишу

Канцеларија за КиМ захтева да се нападачи на хуманитарни аутобус ухапсе и санкционишу

Хуманитарни аутобус који превози Србе повратнике из општине Исток у Косовску Митровицу каменован је јутрос око 9 часова у месту Рудник, саопштили су из Канцеларије за Косово и Метохију. Овим бесплатним превозом који финансира Канцеларија за КиМ Срби из Осојана се превозе у Косовску Митровицу два пута недељно да обаве неопходне послове, здравствене прегледе или административне обавезе. Тек пуком срећом у нападу није било повређених, али су путници изразито узнемирени и застрашени након овог инцидента. Возач је позвао полицију која је извршила увиђај.

Истичемо да су Срби повратници посебно осетљива категорија становника на Косову и Метохији и да стопа повратка износи мање од два одсто што је најмање у једном постконфликтном подручју, а управо овакви и слични учестали напади на повратнике, уз узурпацију имовине међу главним су разлозима за одсуство одрживог повратка, додаје се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Шта је коме група путника повратника засметала, да су постали мета албанских хулигана и екстремиста? Серија агресивних и безумних напада на Србе на простору Косова и Метохије овим је настављена, а најновији напад на повратнике, тест је и за представнике оних међународних организација које би требало да обезбеде миран и безбедан живот Срба на КиМ, да свој задатак и испуне.

Посебно забрињава што не постоји ни воља, ни жеља политичара из Приштине да осуде овакве инциденте и затраже хитно привођење починилаца, чиме би јасно и недвосмислено показали да су спремни на заједнички суживот са српским народом.

Напротив, од представника Привремених институција самоуправе у Приштини имамо само агресивне и антисрпске изјаве којима потпирују мржњу и нетрпљивост према Србима и директно изазивају инциденте на терену.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева да се хитно и без одлагања нападачи на хуманитарни аутобус ухапсе и санкционишу и апелује на представнике међународних организација који делују на простору КиМ да овај инцидент јавно и јасно осуде и подигну безбедност Срба на виши ниво.

Извор: Саопштење

Check Also

Старовић: Запад да не наседа на Куртијеву игру

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изразио је бојазан да ће косовски премијер …