Главна / Друштво / Косовска Митровица: Квалитетан процес наставе на свим факултетима

Косовска Митровица: Квалитетан процес наставе на свим факултетима

Промоција факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржана је у шеталишној зони од 12 до 14 часова.

Манифестација је одржана ради промоције уписа студената у нову школску годину, на свих десет факултета Универзитета у Приштини.

Десет факултета приштинског универзитета располаже са 101 акредитованим студијским програмом, рекао је Владимир Боранијашевић проректор за наставу овог универзитета.

“Данашња манифестација је организована са циљем да се студијски програм и све оно што факултети нуде представи студентима на непосредан начин. Са нама су сви декани свих факултета у саставу универзитета, који су на штандовима и тимовима са факултета презентовали све оно што је битно и што се тиче услова за студирање и смештај. Оно што је битно је да имамо конкурентне и модерне студијске програме и оно што нудимо студентима је квалитетан наставни кадар, квалитетан процес наставе који се одвија на свим факултетима и оно што је студентима и њиховим породицама јако битно је смештај и исхрана у нашим студентским капацитетима, по врло приступачним ценама” рекао је Боранијашевић.

Деканица медицинског факултета Татијана Новаковић наводи да од ове године постоје три нова смера на  основним стурковним студијама, а то су општа медицинска сестра, струковни физиотерапеут и зубни техничар протетичар.

“Ово би требало да буде прва генерација којом би уписали 90 нових студената на основним струковним студијама. Наш је циљ да ове нове програме презентујемо и прикажемо, не само будућим студентима, већ и свим грађанима Косовске Митровице, зато што је то новина на нашим просторима” рекла је она.

На буџетском финансирању медицинског факултета ће ове године бити уписано 120 студената, додаје Новаковић.

“На буџету ћемо уписати 120 студената, јер смо прошле године повећали квоте, јер интересовање за упис на наше студијске програме увек постоји. Ове године ћемо уписати 90 студената на општој медицини, 50 на стоматологији, 30 на здравственој нези и 90 студената на струковним студијама” истакла је Новаковић.

Пријемни испит ће се одржати 29. јуна са почетком у 12 часова у свим градовима где постоје медицински факултети, што ће бити случај и у Косовској Митровици.

Факултет за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Лепосавићу од ове године све студенте са простора Косова и Метохије прима на буџетско финансирање, рекао је предметни наставник атлетике Раде Стефановић.

“Новина је да се сви студенти са Косова и Метохије примају на буџетско финансирање. Студентки који долазе из централне Србије имају право на мензу и смештај у студентском дому, где на месечном нивоу храна и станарина кошта 5.000 динара. Што се самог факултета тиче, имамо основне академске студије, мастер студије и оперативне тренере, који су акредитовани” навео је он.

Он додаје да студенти који упишу Факултет за спорт и физичко васпитање имају веће погодности у односу на остале студенте, како здравствене тако и емоционалне.

“Наравно ту је и упознавање природе, које представља курс који подразумева планинарење, кајакарење. Имамо и курсеве пливања, који се одржавају на црногорском приморју или у неком од базена, који сарађују са факултетом. Што се наставног плана тиче, имамо акредитоване професоре и наставни кадар је попуњен а за медицинске предмете ангажујемо професоре са медицинског факултета” рекао је Стефановић.

Према речима Стефановића, факултет поседује једну од најсавременијих спортских хала као и савремене реквизите.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици у школској 2022/2023. години уписује студенте у прву годину студијских програма основних, интегрисаних и струковних академских студија, чији су носиоци факултети у саставу Универзитета у Приштини.

У прву годину основних, интегрисаних и струковних студија, које реализује Универзитет, односно факултет може да се упише лице које има средње образовање у четворогодишњем трајању. Одговарајуће претходно стечено образовање утврђено је студијским програмом на који се врши упис кандидата.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …