Главна / Вести / Косово и Метохија / Зечевић: Неко је Приштини дао миг, много је аргумената против кандидатуре за СЕ

Зечевић: Неко је Приштини дао миг, много је аргумената против кандидатуре за СЕ

Слободан Зечевић научни саветник у Институту за европске студије рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да Приштина сматра да они као независна држава имају право да уђу у Савет Европе, као предворје за улазак ЕУ.

У Бриселу је синоћ шеф европске дипломатије Жозеп Борељ одржао радну вечеру за лидере Западног Балкана на којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. Приштинска страна је рекла да ће аплицирати за чланство у Савету Европе.

Оно што је проблем са Приштином је, како каже Зечевић, да она није призната од УН, од СБ и као таква није држава.

Други проблем који Приштина има је што се Савет Европе залаже за поштовање људских и мањинских права, а српски наород на КиМ је у тешком положају и трпи сталне провокације, напоменуо је Зечевић.

“Ако говоримо да се Савет Европе бави културном сарадњом, Приштина је рушила културно- историјске споменике српског народа. Много је аргумената да не може да буде кандидат у Савету Европе”, рекао је Зечевић.

“Из геостратешких разлога неко им је дао миг, САД и из ЕУ да могу да се кандидују уз чињеницу да Русија није више део те организације, а она је често у тим међународном организацијама штитила српске националне интересе”, додао је Зечевић.

“Кажу да имају двотрећинску већину гласова потребну да уђу у Савет Европе”, подвлачи Зечевић.

“Када говоримо о принципима међународног јавног права, видимо шта нас штити. Штити нас Резолуција 1244, УН нису признале Косово као независну државу. То је практично територија под протекторатом УН”, рекао је научни саветник Института за европске студије.

Према његовим речима, само међународно право и УН не признају Косово као државу.

Данас је проблем рата, што је рат између Русије и Украјине, рат путем посредништва, између САД и Русије, а посредник је Украјина, у том стању нико не поштује међународно право, то су геостратешки интереси, наводи Зечевић.

“У овом тернутку САД и Европа схватају да је Русија у неповољном положају, да је на неки начин истерана геостратешки из Европе и хоће да заврше посао у вези са нама”, каже Зечевић.

Желе да искористе прилику коју им рат пружа – да заврше концепт који су гурали деценијама, напомиње он.

Како каже, Вашингтонски споразум је стваљен ад акта ако Приштина поднесе захтев за улазак у Савет Европе.

“Имали смо договор да буде мораторијум, да се не бавимо повлачењима признања Косова и да се Приштина не кандидује за улазак у међународне организације”, каже Зечевић.

“Сада се овим што они желе да раде, прекида се поштовање Вашингтонског споразума. Ми се спремамо да одговоримо лобирањем за поништавање признања независности Косова”, закључио је Зечевић.

Извор: РТС

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …