Главна / Вести / Србија / Дрецун: Све спремно да Приштина уђе у Савет Европе

Дрецун: Све спремно да Приштина уђе у Савет Европе

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да верује да је већ припремљен терен да привремене приштинске институције уђу у Савет Европе, као и да неће бити никаквог напретка у преговорима Београда и Приштине.

Гостујући на ТВ Пинк, Дрецун је истакао да Приштина не повлачи потезе сама и да јој се срипрема терен од стране оних западних држава које су створиле лажну држава Косово и које настоје да је очувају у животу.

“Да нису спремни да уђу не би се кандидовали. Нема никакве дилеме да је Запад већ одрадио већину која је потребна за чланство Косова у Савету Европе. То је организација коју већином чине земље које су признале Косово и реално је очекивати да ће оне гласати за пријем Косова у Савет Европе”, поручио је Дрецун.

Међутим, наглашава, тамо где се јављају и друге земље другачија је ситуација, тако да је јако битно, каже Дрецун, радити на даљем отпризнавању Косова, јер је ситуација у УНЕСЦО и Интерполу сасвим другачија.

“Очигледно да западне земље које су саветовале Приштину да крене са апликацијом за чланство у Савет Европе, још увек стоје када је у питању Интерпол и УНЕСЦО. А између коначног циља чланстава у УН и Приштине стоји Србија, која неће ни по коју цену признати Косово, али је спремна на компромисни договор о статусу КиМ, као и две сталне чланице Савета безбедности, Русија и Кина, и то је препрека коју Приштина и њени ментори не могу да прескоче”, каже председник Одбора Скупштине Србије за КиМ.

Он подсећа да је већ значајан број држава повукао признање, да немају већину у УН и да ће још неке државе повући признање, али је навео да плолитиком повлачења признања не можемо да зауставимо улазак Приштине у Савет Европе.

“Ми треба да се хладне главе концентришемо да спречимо сличне покушаје Приштине у УНЕСЦО, Интерполу и УН. Коначни циљ је чланство у УН, а све друго је споредно и небитно”, поручује Дрецун.

Он каже да је стратешки дугорочни циљ Приштине и оних који јој помажу да Косово постане држава и да јој буду отворена врата за промену Устава које би јој омогућило уједињење са Албанијом.

На спољнополитичком плану, сматра, дефинисали су два циља: чланство у НАТО и ЕУ и покушавају да покажу да је Србија изолована и усамљена у спречавању коначне сецесије и да јој је преостало само да призна Косово.

Што се тиче наставка дијалога Београда и Приштине о техничким питањима, Дрецун је уверен да до напретка неће доћи.

“Када поставите циљ да преко дијалога хоћете да добијете признање од Београда да би вам то отворило пут за УН, онда нисте заинтересовани да се у дијалогу посветите решавању питања које се налазе на дневном реду на техничком нивоу, већ сте заинтересовани да блокирате напредак у том дијалогу да бисте показали да не можемо да напредујемо”, тврди Дрецун.

На дневном реду техничког дијалога су питрања регистарскитах таблица, енергетике, несталих лица, лекова и друга.

Што се тиче регистарских таблица, Дрецун каже да Приштина предлаже да признамо њихове таблице, на којима пише РКС (Република Косово), а они ће да признају наше, али с тим да у споразуму пише да Србија не пише да признаје Косово.

“То за нас није прихватљиво. Ту нема договора”, јасан је Дрецун.

Каже, да што се енергетике тиче, Србија тражи да се одобре две наше компаније које су предвиђене бриселском споразуму.

Дрецун тврди да косовске компаније имају проблем и да Кек, која врши наплату струје само што није банкротирала, а да КОСТТ има велике финансијске проблеме, јер и поред толиког угља не могу да произведу довољно струје и увозе струју.

“Они кажу даћемо вашим двема компанијама лиценцу, а за узврат, даћете управљање над трафо станицом Валач, а то може да буде само питање имовине, када се буде разговарало о имовини што они избегавају.

Покушавају да нас преваре, а затим ће да траже и Газиводе”, закључује Дрецун и додаје да Приштина намерно постављаја услове који су неприхватљиви.

Говорећи о проблему несталих, Дрецун је рекао да је европски посредник изашао са планом који је са нас плрихватљив, а значи отварање досијеа, а да је онда Курти увео појам принудно нестали.

Дрецун објашњава да за принудно нестале одговорност сноси искључиво држава.

“Пошто није постојала лажна држава Косово у време када је највише људи киднаповано и који се воде као нестали, то значи да би Србија преузела одговорност за оне које је отела ОВК. Онда ту нема решења. Погледајте лекове, лекови који иду за север Косова иде на српском језику, а они траже албански. Не иду Албанцима, већ Србима”, објашњава Дрецун.

Он додаје да Приштина има подршку САД и неких чланица НАТО да буду чланице Партнерства за мир, иако то могу само државе, а Приштина нема ни војску, јер трансформација Косовских безбедносних снага у војску треба да се заврши тек 2029.

Дрецун каже да НАТО те снаге већ наоружава, организују их по НАТО принципима и имају заједничке вежбе.

“У три пешадијска пука предвидели су противоклопна средства, затим од хаубице 105 мм, борбене летелице беспилотна, набавили су најмање четири “барјактара”, што значи да се спремају се за офанзивне акције. А против кога, сем Срба”, пита Дрецун.

Он поручује да аспирације Пришине за чланство у Партнерству није заснована само на њиховим жељама, већ имају озбиљну подршку.

“Као два највећа проблема, ја бих се фокусирао на Партнерство за мир и формирање војске Косова. Запад жели да искористи рат у Украјини да оствари два кључна циља: да се Србија натера да призна Косово и да уведе санкције Русији”, сматра Дрецун.

Он се осврнуо и на поруку немачког изасланика за Западни Балкан који је поручио да пазимо како ћемо формирати владу и да ћемо тиме показати да ли смо за Запад или Исток, као и да инвеститори имају у виду актуелна геополитичка дешавања.

“То је порука да ћемо остати без инвеститора и то је јако брутално. Веома сложена ситуација коју Савет за националну безбедност треба рационално да размотри. У сваком случају ћемо претрпети штету, али ми својим понашањем треба да је минимализујемо”, сматра Дрецун.

Check Also

Петковић: Бојану и Мирославу сам пренео да нису сами

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на својој Фејсбук страници написао је да је данас …