Главна / Култура / Роман “Живот из засједе” представљен читалачкој публици у Грачаници

Роман “Живот из засједе” представљен читалачкој публици у Грачаници

Роман “Живот из засједе”, познатог и награђиваног књизевника Анђелка Анушића, представљен је читалачкој публици у Грачаници. Роман прати избеглиштво српске крајишке породице али због усуда да су Срби народ који је често у колонама, критичари роман оцењују и историјским.

“Живот из засједе”  је прича о крајишкој српској породици од егзодуса 1995.године до данас, али је по речима аутора  одлука да промоција романа буде у Грачаници била једино смислена.

“Казивати поезију или говорити књижевну реч највише има смисла управо овде на светом Косову и Метохији зато што су књижевност и поезија потекли са ових простора”, истакао је аутор романа на промоцији у Грачаници.

Роман као и сам назив “Живот из засједе” појаснила је проф. др Валентина Питулић.

“Када говоримо о  заседи, а лајт мотив његовог роамана јесте заправо заседа, у српско-хрватском речнику стоји да је то скровито место из које се неочекивано, изненадно напада. Мислим да је код Анђелна Анушића заседа мало добила померено значење  јер код његових јунака заседа није место са којег се напада него се његови јунаци од заседе преко пута бране. Читав роман је једна ментална одбрана и усуд српског колектива и појединца где заседа представља начин одбране и покушаја да човек остане ментално здрав у немилим временима, а милсим да његови јунаци немају тај искорак из тог окружења заседе, а најстрашније су ментане заседе”, истакла је проф. др Питулић.

Аутор романа Анђелко Анушић је песник, прозни писац, есејиста, књижевни критичар овенчан са више књижевних награда.

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …