Главна / Politika / Кошар о захтеву Приштине за СЕ: Не подржавамо једностране одлуке

Кошар о захтеву Приштине за СЕ: Не подржавамо једностране одлуке

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар оценио је да је подношење захтева за чланство Косова у Савету Европе једнострана одлука, а како каже, Француска не подржава једностране потезе.

Кошар сматра и да би дијалогу Приштине и Београда под хитно требало дати нову динамику.

“Подржавамо напоре Мирослава Лајчака, подржавамо позив Немачке председнику Србије Александру Вучићу и косовском премијера Аљбину Куртију. Кандидатура за Савет Европе је једнострана одлука, а ми не подржавамо те одлуке и сматрамо да је приоритрет дијалог. Приоритетне теме су: Заједица српских општина, енергетска питања и питања несталих особа. То је за нас приоритет“, рекао је Кошар за Нова С, преноси Косово онлајн.

Он је рекао да приштинска власт нема подршку Француске за подношење кандидатуре у СЕ, јер једнострани потези могу довести до подизања напетости.

“Разумемо тежње Косова да уђу у европске институције, и поздрављамо чињеницу да су се ускладили са европским ставовима што се тиче Украјине. Међутим, једнострани потези не олакшавају ствари и могу да доведу до појачања напетости, приоритет је дијалог како се води данас од стране ЕУ углавном уз посредовање и подршку уније“, рекао је амбасадор.

На питање да ли ће Француска гласати за улазак Косова у Савет Европе амбасадор каже да се то питање за сада не поставља, јер процес пријема траје дуго, захтева мишљење Парламентарне скупштине, а затим преиспитивање те кандидатуре.

“Приоритет Француске је да урадимо све, заједно са нашим европским партнерима посебно са Немачком да се дијалог настави на чврстим темељима и то је оно што је ургентно. Дакле ми сматрамо да једнострани потези нису корисни и могу да укоче један процес који је већ компликован и који последњих месеци није баш пуно напредовао“, указао је Кошар.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …