Главна / Вести / Косово и Метохија / Гарић: Наставља се дипломатски рат Београда и Приштине

Гарић: Наставља се дипломатски рат Београда и Приштине

У току је даљи дипломатски рат у коме Приштина покушава на сваки могући начин да оствари афирмацију своје државности, а Србија нема друге него да ради све у супротном смеру кроз обезбеђивање повлачења признања тзв. Косова, рекао је за Тањуг главни уредник портала Косово онлајн Милош Гарић.

Он је оценио да ће европске државе имати годину дана да размисле да ли је Косово као територију без владавине права потребно примити у Савет Европе а на Србији је да учини све да пружи довољно аргумената против тога.

Оценио је да је захтев Приштине за учлањење био очекиван, и додао да Србија мора и може да настави са процесом сарадње са државама које имају намеру да повуку признање Косова.

“На потезу је српска дипломатија. Шеф дипломатије Никола Селаковић је у претходном периоду имао бројне контакте са државама Африке, пре свега, и Блиског истока по том питању”, рекао је он.

Гарић сматра да не треба можда одмах отварати све карте у овој дипломатској игри. “Говори се о неких можда десетак држава које су у овом тренутку спремне да повуку призњања, а за сада је само њих четири у игри”, напоменуо је он.

Додао је да се ради о осетљиво дипломатском питању, те да ће вероватно бити изабран прави моменат у коме ће се навести које су државе у питању, што је оценио као игру живаца.

Гарић сматра да Приштина потезе повлачи по сигналу западних спонзора који су оценили да је сада погодан моменат за покушај ка Савету Европе. “Делује сада као извесно за њих, а могуће и да није. Имаће довољно времена у следећих годину дана да све те еврпоске државе добро размисле да ли Албанци заслужују да Косово као недефинисану територију, која је по међународном праву саставни део Србије, уведу у Савет Европе”, рекао је он.

Он је оценио да ће Немачка као кључна земља у ЕУ покретати све процесе па и око Косова и Метохије, али под покровитељством САД.

“Став Немачке је јако важан, и одређиваће даље процесе и оно што ће се дешавати у односу између Београда и Приштине. Судбина дијалога је у рукама Немачке, али не треба заборавити и на значај позиције Француске, и оног што ће француски председник Емануел Макрон рећи у наредном периоду, јер може ту да буде нових момената”, рекао је он.

Гарић је оценио и да је дијалог Београда и Приштине потпуно застао на тези и ставу Немачке о неупитности косовске државности, са чим Србија не може да се сложи, и има потпуно супротне позиције. “То нас потпуно дели, и спречава било какву могућност разговора и дијалога”, рекао је он.

Дијаметрално супротне позиције виде се, оценио је он, и на детаљима решавања проблем свакодневног живота око Косово и Метохије.

Оценио је да и у случају да се настави са овим инсистирањем на непомирљивости ставова Београда и Приштине, дијалог треба прогласити неуспешним, у овом тренутку суспендованим и мртвим. “И да потражимо неки други пут за излазак из ћорсокака у коме смо се сви нашли”, рекао је он.

Гарић је оценио да рат у Украјини утиче на дешавања на Балкану, јер је са једне стране отворио Приштини могућност да покуша да злоупотреби те нове околности верујући у ослабљену позицију Србије.

“На Србији је велики терет у овом тренутку, и велико условљавање са свих страна. Међутим међународно право као што је згажено на Косову 1999. године тако је сада згажено у Украјини, и из свега можемо да изађемо само ако свет буде у стању да прихвати да морамо да се вратимо сви заједно назад у оквире међународног права и поретка. И да, ако за Украјину Запад тражи поштовање међународних норми, то исто тако мора да се уважи и у случају Србије”, рекао је он.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …