Главна / Politika / Човић: Захтев за пријем Косова у Савет Европе директна претња Србији

Човић: Захтев за пријем Косова у Савет Европе директна претња Србији

Бивши потпредседник Владе Србије и бивши шеф Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је да је скандалозно да неко, било која земља чланица Савета Европе и размишља, а не да даје подршку чланству Косова у Савету Европе, преноси Пинк.

“То је територија која је окупирана, која припада Републици Србији. То је територија која није призната у УН”, рекао је Човић.

Како је додао, то је териоторија на којој постоји албански расистички тероризам.

“Са овим је послата порука шта се ради. Ја већ дуже времена говорим да Бриселски споразум више не постоји. Он се ево већ 9 година не спроводи и очигледно се користи за куповину времена”, рекао је Човић поводом подношења захтева Приштине за чланство у Савету Европе.

Истиче да се сада видело да ни “вашингтонска писма о намерама”, како назива Вашингтонски споразум, такође не постоји.

“Ово су директне претње у смислу трговине. Прете Србији увођењем Косова у Савет Европе, и желе да изврше притисак због санкција Русији. Уколико се то деси, то више неће бити партнерство за мир, већ за немир”, рекао је Човић.

Како каже, Србија нема право да тргује са националним и државним интересима. Додаје да стално играју на причу куповине времена.

“Више се не постављају техничка питања, заправо не знам о чему више имамо да причамо. Мислим да је Немачка кључна, као и Велика Британија. Такође, америчка прича је иза свега овога, док ни Французи нису скроз безгрешни. Међутим, Немачка је, сматрам, кључна”, рекао је Човић.
Како каже, позиција Србије није ни мало лака, налази се у непријатељском окружењу, али додаје, има поверења у то како председник Србије Александар Вучић вуче одређене потезе.

“Постојаће одлуке које ће бити те снаге и величине које ће морати да буду референдумске”, рекао је Човић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …