Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Светиње СПЦ припадају Србији, ви сте порушили 135

Петковић: Светиње СПЦ припадају Србији, ви сте порушили 135

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је данас да светиње Српске православне цркве на КиМ припадају Србији и истакао да је на КиМ срушено више од 135 светиња међу којима и оне које су на УНЕСКО-вој листи светске културне баштине.

Одговарајући на Твитеру министру културе привремених приштинских институција Хајрулаху Чекуу који је рекао да су православне цркве на КиМ “благо Косова” и да се на рестаурацији куће нацисте Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице ради да би служила заједници, Петковић је навео да је “једино културно наслеђе Косова кућа нацистичког колаборационисте”.

“Тачно је Хајрулах Чеку да је ваше културно наслеђе кућа нацистичког колаборационисте Џафера Деве и да су се УН и ЕУ повукле из њеног обнављања. Светиње СПЦ на КиМ припадају Србији и имају много везе са вама јер сте их срушили више од 135, међу којима и оне на УНЕСКО-вој листи”, написао је Петковић.

На тврдњу Чекуа да власти у Приштини имају “један од најнапреднијих модела у свету за заштиту православног културног наслеђа”, Петковић је подсетио на скрнављење православних верских објеката у покрајини.

“Најнапреднији модел заштите православне баштине”?! По томе, Храм Христа Спаситеља у Приштини је у графитима, Самодрежа је претворена у тоалет и забранили сте обнову Архангела. Да не спомињем враћање земљишта Високим Дечанима”, закључио је Петковић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Јевтић: Докле ће међународна заједница да толерише овакву врсту односа према Србима?

Градоначелник Општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је да је данашња полицијска акција у овом месту …