Главна / Политика / Аплицирају за СЕ у години када највише крше права Срба

Аплицирају за СЕ у години када највише крше права Срба

Премијерка Србије Ана Брнабић нагласила је данас да је такозвано Косово поднело захтев за чланство у Савету Европе у години када је Приштина ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима одржаним 3. априла.

“То је врхунац цинизма, није то кршење споразума, на шта смо навикли и што се подразумева – рекли су јасно да не планирају да имплементирају Бриселски споразум – али сада се уз помоћ пријатеља пријављују у Савет Европе који је заштитник људских права и то они који су понистили сва права Срба на КиМ”, казала је Брнабић на ТВ Пинк.

Премијерка је додала да су то учинили уз нечију подршку и навела да је посебно заинтересована да види како ће гласати земље Квинте, које су након што је Србима онемогућено гласање на Косову и Метохији поводом тога издале оштро саопштење.

“Права Срба крше највише у 2022. години када су поднели захтев за чланство у Савету Европе. Очекујем од земаља Квинте да стану иза својих речи и кажу им не, не може. Али видећемо. Земље Квинте су дале оштру изјаву након што је Пристина забранила гласање Србима на КиМ и какко ће после такве изјаве подржати Приштину да уђе у СЕ. Немогуће је, а ако подрже, морали би да објасне како те две ствари иду заједно”, поручила је Брнабић.

Истакла је да се такозвано Косово непосредно након што су политичари у Приштини и званично укинули сва људска права Србима или основно људско право – право на глас, пријављују за чланство у институцији чији је основни и врхунски циљ управо заштита људских права.

“Савет Европе је институција заштитник људских права, демократије”, наглашава премијерка.

Она је рекла да очекује од земаља Квинте и Г7 да не подрже чланство тзв Косова у Савету Европе и додала да ако буде другачије, “онда је оштро саопштење Квинте на недозвољавање гласања Србима мртво слово на папиру и парадирање папирима који немају тежину и не значе ништа”.

“Очекујем од тих земаља, као и од земаља Г7 да не подрже захтев тзв Косова за чланство у СЕ јер они говоре да Косово крши основна људска права, основне постулате демократије и утолико их више не занима владавина права”, указала је премијерка.

Брнабић наводи да је због лицемерства и цинизма које је проширено и на исток и на запад, позиција Србије тешка и мучна и указује на то да је Србија једина која је увек поштовала принципе међународног права.

“Све што видимо друго из дана у дан и са истока и запада јесте лицемерје и свако тумачи међунарпдно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо”, истиче.

Коментаришући одликовање једне од држава САД – Ајове премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Брнабић каже да је то одликовање једне државе у оквиру САД, а да је занимљивије то што Курти није имао састанке у Белој кући или са неким из врха Бајденове администрације.

“То није имао ни до сада и у том смислу мислим да Америка има много више фер однос и искренији став према непоштовању Бриселског споразума од ЕУ која је гарант тог споразума”, казала је Брнабић.

Додала је да су само захваљујући САД и Трамповој администрацији укинуте 100 одсто таксе на робу из централне Србије и подсетила да је ЕУ то декларативно осуђивала, али ништа више од тога није урадила.

“Никакве консеквецнце није Приштина трпела, САД су урадиле много више и захваљујући њима су повучене таксе и од тада играју јаснију улогу и много јасније се постављају према кршењу споразума”, казала је премијерка.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …