Главна / Политика / Брнабић у Северној Македонији, састанак с Ковачевским

Брнабић у Северној Македонији, састанак с Ковачевским

Председница Владе Србије Ана Брнабић стигла је у Скопље, где је започела радну посету Северној Македонији. Поред разговора с премијером те државе Димитром Ковачевским, Брнабићева ће учествовати на самиту “Македонија 2025”.

За Ану Брнабић је приређен званичан дочек испред Владе Северне Македоније. Након тога је почео састанак двеју делегација, које предводе премијери Србије и Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Теме састанка су даљи развој пријатељских односа, договор о трећој заједничкој седници, иницијатива Отворени Балкан, билатерална сарадња, трговинска размена две земље и железнички пројекат Будимпешта – Београд – Скопље.

То је први билатерални сусрет Брнабићева са новим премијером Северне Македоније.

Она ће заједно са Ковачевским потом присуствовати отварању самита Македонија 2025, регионалног скупа који сваке године окупи више од 250 учесника и служи као платформа за размену знања, најновијих светских трендова у пословању, инвестиције, технолошке иновације, повезивање организација и инспирисање промена у југоисточној Европи.

У фокусу овогодишњег самита су дигитализација и развој дигиталних вештина, регионалне и глобалне теме.

Брнабићева ће учествовати на премијерском панелу “Изградња просперитетне будућности: Улога регионалне сарадње”.

Самиту сваке године присуствују државни званичници, компаније које послују у региону, чланови дипломатског кора и међународних организација, као и чланови академске заједнице цивилног друштва.

Самит почиње данас и трајаће до 19. маја, а затвориће га председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

Ово је четврти пут да Брнабић борави у званичној посети Северној Македонији, а последњи пут је била у јулу прошле године, када је учествовала на Преспа Форуму у Охриду, који окупља лидере Западног Балкана и званичнике ЕУ.

Извор: РТС

Check Also

Петковић Вељи: Честитам, ви и српска опозиција имате исту мету, председника Вучића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Бљериму Вељи, шефу кабинета косовске …