Главна / Економија / Чадеж у Скопљу: Заједно да радимо и спајамо наше привреде
Beograd, 28. decembra 2021.- Srbija ce ove godine izvesno je ne samo premasiti izvoz iz 2020, vec i iz poslednje pretkrizne, 2019. godine, koja je bila veoma uspesna za nasu ekonomiju, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Cadez. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Чадеж у Скопљу: Заједно да радимо и спајамо наше привреде

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је данас у Скопљу да “не постоји други одговор на ризике, осим да заједно радимо и спајамо привреде, да отклонимо све оно што их спречава или отежава рад, све што изазива непотребне трошкове”.

Чадеж је на панелу “Изградња просперитетне будућности: Улога регионалне сарадње” у оквиру самита “Македонија 2025” истакао да се захваљујући иницијативи “Отворени Балкан” урадило више него годинама уназад. Он је навео да су се трошкови снизили и компаније уштеделе новац, имајући у виду усклађивање радног времена, међусобно признавање ветеринарских и фитосанитарних сертификата.

“Смањено је чекање камиона са сат времена на 15 минута на граничном прелазу између Србије и Северне Македоније, где дневно пређе 600 камиона. То јесте велика ствар”, оценио је Чадеж.

Он је нагласио да је важно да се што пре заврши све око дигиталних идентификационих картица, које ће омогућити веома лаган процес добијања радних и боравишних дозвола, “што је за привреднике и људе олакшавајуће”.

Захвалио је премијерки Србије Ани Брнабић и премијеру Северне Македоније Димитру Ковачевском што ову иницијативу држе на листи приоритета, али и истакао да су представници радних група у свакодневној комуникацији.

На панелу се обратио и председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески, који је објаснио учесницима како један привредник доживљава иницијативу “Отворени Балкан”.

Оценио је да ова иницијатива доноси веће шансе за стране инвестиције, али и изразио наду да ће се и остале земље прикључити овој иницијативи.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Мали: Од 1. новембра пензије веће за девет одсто

Пензије у Србији ће од 1. новембра бити повећане за девет одсто, а од 1. …