Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по наредби коју је донело Тужилаштво за ратне злочине Србије, а на основу информација о потенцијалном месту масовне гробнице које је доставила приштинска делегација Радне групе за нестала лица. Председник Комисије за нестала лица Србије, Вељко Одаловић, каже да је ово последњи захтев Приштине и да српска страна жели да се претрага обави транспарентно.

Он објашњава да су локацију код рудника Штаваљ и раније обилазили експерти из Србије и са Косова, те да су обележили место које би могло да буде предмет претраге.

“Желимо да ова локација буде детаљно претражена и да дамо одговор да ли се овде налази масовна гробница или је та информација била непоуздана”, каже Одаловић.

Према његовим речима, на локалитету се налазе представници Међународног комитета Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, приштинске делегације, експерти ЕУЛЕX-а и српски експерти.

Додао је да је тако било и на ранијим локацијама.

“Желимо да када одавде одемо – ова локација више не буде упитна”, напоменуо је Одаловић у разговору за Н1.

Он је казао да Приштина не одговара на српске захтеве да се испитају потенцијалне масовне гробнице и додао да је до сада предато више од десет захтева.

“Иако имамо доста валидне и поуздане информације од сахрањивања војника са Кошара до других локација – немамо поступање Приштине. Надамо се да ћемо и српским породицама дати одговоре. Ово је хуманитарно питање и политизација процеса нас удаљава од решења”, нагласио је Одаловић.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Гаљака

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да лекари, рудари и васпитачи мирно …