Главна / Вести / Косово и Метохија / Позиви на брзо и потпуно провођење пресуде о власништву над земљиштем манастира Високи Дечани

Позиви на брзо и потпуно провођење пресуде о власништву над земљиштем манастира Високи Дечани

Амбасадор ЕУ-а на Косову, Томаш Суниог, позвао је данас косовске институције да брзо и у потпуности проведу пресуду Уставног суда о власништву над земљиштем манастира Високи Дечани и законито упишу манастир као власника. И шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава позвали су косовску владу да без даљег одлагања у потпуности спроведе законску регистрацију земљишта манастира Дечани.

„Шест година је прошло од пресуде Уставног суда Косова и скоро десет година од одлуке Посебне коморе Врховног суда Косова којима се потврђује власништво Манастира над неколико спорних хектара земљишта у општини Дечане. Сада је крајње време да косовске институције брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о власништву над земљиштем манастира Високи Дечани и законито укњиже земљиште које припада манастиру“, изјавио је амбасадор Суниог и додаје:

„Поред тога што би показало посвећеност Косова владавини права, као једном од водећих начела Европске уније и Европској конвенцији о људским правима, провођење пресуде би допринело преко потребном дијалогу међу заједницама на Косову“.

Власништво Манастира над земљиштем оспораварла су два друштвена предузећа и општина Дечани, а Специјализовано веће за имовину Посебне коморе Врховног суда и Уставни суд су одбили њихове тужбе.

„Године које су прошле од доношења пресуде Уставног суда не умањују, већ појачавају потребу за њено провођење, као и за примену начела правне сигурности у складу са којим се правоснажне судске одлуке извршавају и не доводе у питање. Спровођење пресуде би допринело и даљим европским интеграцијама и аспирацијама Косова“, додао је Суниог.

Европска унија помаже косовским институцијама у јачању владавине права у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању и Европском реформском агендом.

Квинта: Влада Косова да спроведе законску регистрацију земљишта манастира Дечани

Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД су у заједничкој изјави подсетили да је Уставни суд Косова у мају 2016. године потврдио власништво манастира Високи Дечани над неколико хектара земље.

“Упркос овој законитој одлуци и каснијим представкама, одлука Суда још увек није спроведена”, наводи се у изјави.

Нагласили су да су спровођење владавине права и поштовање независности правосуђа обавезе за све демократски изабране владе и неопходни предуслови за демократску консолидацију Косова и његову интеграцију у европске и евроатлантске институције.

“Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава уједињени су у подршци демократској и европској будуц́ности Косова. Стога, понављамо наш позив Влади Косова да без даљег одлагања у потпуности спроведе законску регистрацију земљишта манастира Дечани у складу са одлуком Уставног суда”, наводи се у изјави објављеној на Твитеру америчке амбасаде у Приштини.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Kанцеларија за KиМ: Са каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу?

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с …