Главна / Вести / Косово и Метохија / У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

У цркви Светог Николе у Приштини обележена храмовна слава

У присуству великог броја верника у цркви Светог николе у Приштини литургију поводом храмовне славе  служио је свештеник Светислав Трајковић уз саслужење приштинских пароха.

У беседи наком литургије приштински парох Станиша Арсић позвао је вернике да у свој храм долазе што чешће и да не дозволе да “заћуте звона и света литургија у овој светињи”,

“Немојмо дозволити да недељом на литургији храм остаје празан или са тек по којим верником. На нама је сада да нашим потомцима то  очувамо и одржимо и све док се чује глас нашег језика у овом граду и док се чује звоно са ове светиње, знајте да ништа није изгубљено”, поручио је свештеник Арсић.

Литургији у храму Светог Николе присуствовали су и председник Привременог органа СГ Приштина Новак Живић и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, која је упутила честитке свим православним верницима који данас славе ову славу.

“Оно што ме данас посебно радује је што видим препун храм и порту цркве у Приштини. Свим верницима СПЦ који славе Св. Николу честитам празник са жељом да га проведу са најмилијима у здрављу, весељу и благостању. Данашњи празник посебно честитам Приштевцима, јер знам да овај град и овај храм носе у свом срцу. Онима који данас нису овде поручујем да ћемо ми наставити да чувамо наше светиње и борити се за опстанак и останак на овом простору“, казала је Шубарић.

Присуство у храму Светог Николе на овај велики православни празник изазвало је помешана осећања, како некадашњих Приштеваца, тако и верника из других градова централне Србије.

Мирјана Младеновић – секретар Кола српских сестара из Ниша, каже да је Косово колевка којој Срби сваког момента морају да се враћају и да ће жеља за српством нја овом простору трајати довека.

Верица Ристић. која је у Приштини живела до рата 1999, године, истиче да црква у Приштини никада неће изаћи из душа Приштеваца, ма где они били.

“Потреба и осећај блискости који осећамо у овој светињи је много јачи након нашег прогона”, каже Верица.

Радмила Вулићевић је још једна Приштевка која од свог града и своје цркве никада неће одустати.

“Данас је дан наше радости, дан нашег сабирања и нашег неодустајања и сви смо срећни што смо на данашњи дан ту, у свом храму и својој Приштини”, каже Радмила.

Домаћин славе Александар Дабић из Грачанице предао је део колача будућем колачару Миодрагу Живићу из Грачанице.

 

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …