Главна / Вести / Косово и Метохија / У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

 

Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да суштински обнове дијалог с Београдом и стављају врло јасно до знања да ни Србија, а свакако ни Косово не могу напредовати ка ЕУ без опипљивог напретка ка нормализацији односа у виду целовитог међународно признатог споразума, преноси Данас.
То су пренели званичници у Европској комисији и Савету министара ЕУ, истакавши да су и институције и владе ЕУ веома незадовољне зато што косовски премијер Аљбин Курти, упркос свим јасно изложеним разлозима, упорно одбија да прихвати обнову дијалога уз нужну примену свих досад постигнутих споразума.

На питање агенције Бета да ли у том подробно аргументованом убеђивању могу да помогну и Американци, извори у Бриселу су одговорили да “Курти не попушта, иако су амерички званичници на њега извршили замашан притисак”.

Засад, како је речено, зато практично нема изгледа да се организује неки суштински важан сусрет у дијалогу Београда и Приштине, посебно кад су у питању челници власти у Београду и Приштини, а “сад су и ЕУ и Вашингтон закључили да је Курти тај који потпуно кочи дијалог”, што потврђују и последњи покушаји да се бар нађе решење за техничко питање аутомобилских таблица.

Извори у Бриселу су замољени да кажу да ли у оклевању Београда да се усагласи са санкцијама ЕУ Русији због инвазије на Украјину виде то што српске власти не увиђају да заузврат могу добити опипљивији доказ да ће напредовати ка чланству у ЕУ, а с тим у вези је и незаобилазно сређивање односа с Приштином, која то сад блокира иако је Унија гарант дијалога и Бриселског споразума.

Јер и како је ставио до знања председник Србије Александар Вучић молбом за улазак у Савет Европе приштинске власти су “брутално погазиле” Вашингтонски споразум, а после 10 година од потписивања одбацују Бриселски споразум и његов кључни део стварање Заједнице српских општина.

Званичници у седишту ЕУ су узвратили да политика Уније према Србији, као и Београда према ЕУ, јесте у преломном тренутку, али су оценили да се неумитно сређивање односа Београда и Приштине никако не може повезивати са проблемом светских размера и европске безбедности као што је руска војна инвазија на Украјину.

Уосталом, како су приметили, и Београд се осведочио у којој мери су Москви важнији руски спољнополитички и геополитички циљеви кад је председник Владимир Путин, “на велико изненађење и видно незадовољство Београда”, изјавио да је западно признавање самопроглашеног Косова преседан који Русија користи за признавање и можда присаједињење самопроглашених области Доњецка и Луганска.

На опаску да је управо из Вашингтона саопштено да је саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен разговарао с Куртијем и предочио да САД траже да у дијалогу Београда и Приштине дође до напретка око отворених питања, речено је да европски званичници и посебно главни посредник ЕУ у дијалогу Београда и приштине Мирослав Лајчак настављају напоре у том правцу, али нема изгледа да се пре јула нешто озбиљније уприличи.

Европски дипломатски званичници су пренели да би најављена посета немачког канцелара Олафа Шолца Западном Балкану у јуну требало да допринесе јаснијем сагледавању односа ЕУ с регионом, као и томе како отклонити застој у дијалогу Београда и Приштине.

Дипломате у Бриселу су подвукли да за ЕУ нема промене у ставу који је после расправе на Савету министара о дијалогу и Косову крајем прошле године обелоданио високи представник ЕУ Ђузеп Борељ, нагласивши да Унија ништа не прописује као решење за сукоб Београд-Приштина, додавши да какав год њихов споразум буде, нужан је за напредак Србије ка чланству у Унији, односно помак Косова ка ЕУ.

Извор-Косово онлине, Данас

Check Also

И народни посланици са КиМ осудили претње упућене Радоичићу

Народни посланици са Косова и Метохије Данијела Вујичић и Љубомир Марић најоштрије су осудили  претње убиством …