Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао са мештанима и разгледао винске подруме.

На уласку у Велику Хоћу Директор Канцеларије за КиМ положио је венац на споменик страдалим Србима 98. и 99. године, на споменику су уклесана имена осамдесетчетворо страдалих Срба.

“Ево нас овде у Великој Хочи, рајској башти, која памти славна времена и славну историју још од цара Душана. Овде Канцеларија за Косово и Метохију води рачуна о Косовској вивници, овде је постојао и виновод који је ишао директно до царског Призрена, до палате цара Душана. Желимо да оживимо сећања на нашу славну историју и као Влада Републике Србије чинимо све да заштитимо ово дивно место и обезбедимо опстанак и останак нашем народу и овде у Великој Хочи где и славни песник Петер Хандке воли да долази”,рекао је Петковић.

 

Учињено је доста у Великој Хочи али, како каже Петковић, има овде пуно проблема и посла обећао је да ће учинити све што могу како би им помогли.

“Амбуланти у Великој Хочи обезбедили смо ново санитетско возило, обезбедили смо и стоматолошку ординацију, у њој ће радити млади стоматолог који се вратио у Велику Хочу. У протеклих 5 година издвојили смо преко 56 000 000 динара за сетвени и садни материјал, за пољопривредну механизацију, то ћемо чинити и даље”, казао је Петковић.

Посебну помоћ обећао је породицама које производе вино. Канцелрија за КиМ је за ову годину обезбедила 9 000 000 динара за винарије.

 

“Од Дечанске винице користи имају и грађани који у њој раде, велика захвалност и оцу Кирилу на свему што је овде учинио, као и братству манастира Високи Дечани и епископу рашкопризренском господину Теодосију. Ту смо да се заједнички боримо за опстаанак и останак и да пошаљемо поруку мира”, истакао је Петковић.

Он је рекао да је овде седам пута обнављана спомен плоча двојици несталих новинара.

Петковић је прокоментарисао и данашни протест незадовољних Срба у Осојану који не могу да дођу до посла.

“Држава Србија чини све, има пуно незапослених, решавамо проблем по проблем, приоритет су социјално угрожени, покушавамо да превазиђемо проблеме од тога не одустајемо, разговараћемо и са тим људима. Да би могли да помогнемо потребно је да овде имамо мир и стабилност”, рекао је Петковић.

Поменуо је и скорашњи сусрет са Србима из Метохије који желе да се врате у свој крај.

 

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …