Главна / Друштво / Ружић: Не очекујем драматична повећања школарина

Ружић: Не очекујем драматична повећања школарина

У овом периоду године полагање завршних испита и упис у средње школе и на факултете јесте најважнија тема. Завршни испити у основним школама одржавају се 26, 27. и 28. јуна. Места има за 76.008 средњошколаца од чега је четвртина у гимназијама. Број места варира, за нијансу се подиже, али је сличан као и претходних година, а сваке године око 66.000 ђака заврши средњу школу, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Према речима министра Ружића, деца имају две врсте треме, а то су матурско вече и припрема за завршне испите или упис на факултет.

“Најважније је да имају подршку пре свега родитеља, али и наставника. Пријемни испити за специјализована одељења и за надарену децу већ су обављени, пријавило се преко 6.000 ђака, а места има за око 5.000. Велика је заинтересованост за билингвална одељења на енглеском и француском”, рекао је Ружић.

Што се тиче буџетских места на факултетима, како каже, биће благог повећања са 18.098 места на основним, више од 6.000 за мастер студије и 785 за докторске.

“То је оно што је могуће спровести у дело. Што се висине школарине тиче, ту важи принцип аутономије и свака високошколска установа има простора да повећа школарине, али не очекујем никаква драматична повећања, јер је у интересу свих да имају што више студената”, објашњава Ружић.

Прошлу недељу обележеле су свакодневне дојаве о постављеним бомбама у школама.

“Највећи удар је био у Београду, али и у другим местима широм Србије. Најважније је да су све дојаве биле лажне и имали смо одличну координацију са МУП-ом. Тамо где није било наставе постоји потреба да се то надокнади, а о начину надокнаде одлучује свака школа појединачно”, рекао Ружић.

Министар Ружић је предводио делегацију Србије на Светском форуму образовања у Лондону, а код нас се одржава Сајам науке и технике.

“У рангу смо оних који су се најбоље снашли у време пандемије. Разменили смо доста искустава, а идеја за будућност која доминира је да се образовање сведе на виртуелни ниво. Дигитализација је одличан алат, али не да води ка дехуманизацији друштва”, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

Check Also

Укупно 560 слободних места за упис у средње школе на централном Космету

Завршни испит за осмаке у централном Космету полагало је нешто више од 300 матураната, а …