Косово

Анђелковић: Курти све време плански делује како би етнички очистио Косово

Некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић изјавио је да премијер приштинских институција Аљбин Курти последње три године чини планско деловање како би угрозио српски народ и етнички очистио Косову.

На питање зашто је Куртију важније да се не формира Заједница српских општина него да Приштина буде члан Савет Европе, Анђелковић истиче да је Куртију темељ изборне кампање био да је разговор са Београдом, као и положај српског народа на Косову „задња рупа на свирали“.

„За ове три године имате преко 500 инцидената, сталног хапшења, забрана увоза робе из централне Србије на простор КиМ, укидање динара. Све то кад погледате онда је логично да он не жели ЗСО. Он плаши Албанце ЗСО, не говори истину о томе шта је ЗСО и која су то овлашћења која би ЗСО имала. Он хоће сада да распише изборе, рачуна да добро стоји и хоће да продужи свој мандат на КиМ“, навео је он.

Анђелковић сматра да је Куртиа рачуна да ће му од његових спонзора доћи награда у виду чланства Косова у Савет Европе јер је до сада увек добијао награду кад год је нешто негативно учинио против Срба.

Кометаришући састанак Куртија са председником Демократске партије Косова Мемлијем Краснићијем на ком ће тема бити и превремени избори, Анђелковић је рекао да Курти рачуна да би на превременим изборима поново могао да освоји већину и да због тога води радикалну  политику против српског народа, како би задобио поверење свих радикалних Албанаца на Косову.

„Не би ме изненадило да он врло брзо закаже ванредне парламентарне изборе како би себи обезбедио још један мандат и наставио притисак на српски народ на КиМ“, додао је он.

Анђелковић напомиње да је много важније како ће бриселска амдинистрација, а и Берлин да реагује на негативне потезе и геноцидну политику Куртија на Косову, од тога ко ће доћи на место специјалног изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

„Прво треба да се заврше избори за Европски парламент 9. јуна, па да се изабере председник Европске комисије, па комесари, па онда да високи комесар за спољну политику предложи новог човека на место Лајчака. Тај процес ће потрајати, многи се ту најављују као будући кандидати али мислим да то чак није толико важно да ли ће бити овај или онај“, поручио је он.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон