ДруштвоЛокалне

Булатовић: Центар за мањинске заједнице спроводи разноврсне програме у циљу зближавања ромске и српске заједнице

Јелена Булатовић, директорица Центра за мањинске заједнице гостовала је у емисији ромске редакције на Радио Грачаници у оквиру које је говорила о сарадњи ове организације са ромском заједницом и различитим пројектима, који су до сада, и који ће убудуће бити спроведени.

„Омладинским активизмом се бавимо од 2016. године. Тежили смо ка томе да активирамо младе особе како из српске, тако и ромске заједнице. С обзиром на то, да највећи број људи имамо управо из тих заједница које живе на територији општине Грачаница, тежили смо ка томе да пронађемо одговарајуће активности за све њих, како би их заинтересовали да се прикључе нашем раду. Наша организација делује у области волонтеризма и активизма. Поред тога, бави се економским оснаживањем жена, односно девојака како би у будућности биле економски независне и како би могле да своје креативне идеје остваре кроз неки од старт-ап бизниса. Такође, бавимо се и женским правима у том домену, а тежимо ка томе да причамо и о родно заснованом насиљу, женским правима, која се односе на рад, плату и на једнак положај у друштву“, истакла је Булатовић, гостујући у емисији ромске редакције на Радио Грачаници.
У емисији је истакнуто да је један од најзанимљивијих програма промоција културе, којим се тежи ка зближавању ромске и српске заједнице.

„У оквиру тог програма организујемо различите радионице, које имају за циљ да се деца и одрасли упознају, пре свега са ромском заједницом, зато што образовни систем који постоји не омогућава младима да се ближе упознају са овом заједницом. Тај програм је свима нама јако драг, и у оквиру њега можемо заправо видети колико култура може допринети да се изгради неки мост помирења и сарадње између различитих заједница“, казала је Булатовић и истакла да, што се тиче рада кроз цивилни сектор, још увек нема јаког одазива од стране доносиоца одлука, који могу кроз иницијатеве Центра за мањинске заједнице да помогну ромској заједници.
Она је истакла да се генерално може увидети да ромска заједница и даље живи у веома лошим условима и да се свакодневно суочава са недостатком новца, који би им омогућио да има основне животне намирнице.


„Са друге стране, нагласила бих да је веома битно да промовишемо ромски језик и мислим да требамо тежити ка томе да бар најосновније речи на ромском језику научимо, јер сматрам да на тај начин можемо пружити подршку ка развијању њиховог језика и показати да желимо да живимо са припадницима ромске заједнице и да кроз имплементацију свих преузетих обавеза на локалном нивоу спроводимо поштовање ромског језика“, нагласила је Булатовић.
Она је напоменула да су на почетку рада спроводили кампање о подизању свести о постојању закона о људском активизму, када су флајере и брошуре штампали и на ромском језику и укључивали волонтере из ромске заједнице.


„Након тога, организовали смо посматрање локалних избора, где смо имали посматраче из ромске заједнице. Такође, наша кампања о начину гласања ишла је путем друштвених мрежа и на ромском језику, а потом су следиле активности које су се тицале промоције ромске културе. Организовали смо, две године за редом, промоцију Међународног дана Рома, при чему смо једне године имали музички спектакл, а друге смо организовали мини фудбал са девојчицама и дечацима. На тај начин смо хтели да промовишемо да и девојчице имају право да се баве фудбалом и да то није само мушки спорт“, казала је Булатовић.

Центар за мањинске заједнице је, осим тога, спроводио радионице које су се тицале подизање знања о материјалном и нематеријалном културном наслеђу, као и о улози археолога.

„Тада смо укључивали децу из ромске и српске заједнице и причали о томе шта се око њих налази, а промовисали смо и међуверски дијалог, поштовање различитости и искорењивање предрасуда нарочито дискриминације на основу пола и националне и етничке припадности. Ми смо пресрећни као оснивачи организације, јер смо након свих наших активности увидели да је пре свега ромска заједница из Грачанице препознала наш труд и рад. Могу рећи да имамо велики одазив младих и одраслих, који желе да попричају са нама и да им на неки начин пружимо помоћ кроз саветовање и пружање одређених информација, које ће им омогућити да пронађу решење за свој проблем“.


Булатовић је нагласила да Центар за мањинске заједнице сваке године тежи ка томе да има двадесет нових волонтера и води рачуна да увек буде пропорционално заступљен број младих из ромске и српске заједнице.

„Ускоро ћемо организовати песничко вече и то ће бити пета година за редом када ће млади уметници имати прилику да презентују своју поезију и на тај начин се оснаже да у будућности јавно презентују, како своје критичко мишљење тако и своја осећања, као и да креирају и издају своју књигу. На том догађају биће позвани сви заинтересовани, док ћемо посебан акценат ставити на припаднике ромске заједнице. Сваке године овај догађај увеличава Ибрахим Рагипи, који је изванредан музички таленат, изводи реп музику искључиво на ромском језику и драго ми је да могу да истакнем да сви они који су чули његов таленат желе да поново дође и увелича овај догађај“, истакла је Булатовић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон