Политика

Ђурић са Врањешом о Дејтонском споразуму и регионалној стабилности

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Босне и Херцеговине у Републици Србији др Александром Врањешом, са којим је разговарао о актуелним темама и питањима од обостраног значаја.

Министар Ђурић указао је да Србија жели најбољу могућу сарадњу са Босном и Херцеговином, и да је у потпуности посвећена даљем продубљивању односа у политичком, економском, културном и сваком другом смислу.

Подвукавши недвосмислену подршку Србије Дејтонском мировном споразуму, којим се уједно поштују и територијални интегритети Босне и Херцеговине и Републике Српске као њеног ентитета, Ђурић је нагласио чврсту опредељеност Србије ка очувању регионалне стабилности и дијалогу као најбољем средству за решавање свих отворених питања.

Према речима министра, недавне изјаве члана Председништва Босне и Херцеговине Дениса Бећировића и министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића не доприносе међудржавним односима.

Очување нашег суверенитета и територијалног интегритета питање је од највећег националног значаја, те је у том смислу шеф српске дипломатије саговорнику поновио захвалност Босни и Херцеговини на принципијелној позицији по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Уз осврт на недавно одржану Заједничку седницу Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, министар је истакао нашу заинтересованост и спремност за успостављање овог вида сарадње и са другим ентитетом, Федерацијом Босне и Херцеговине.

У складу са тим, Ђурић је изнео оцену да би успостављање таквог механизма комуникације и сарадње у знатној мери допринело јачању међусобног разумевања и уважавања, као и изградњи пуног поверења на добробит свих наших грађана.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон