КосовоЛокалне

Др П. Јовановић: Акција превентивних прегледа простате – светска ствар у нашем малом месту

У дијагностичко лабораторијском центру у Грачаници у току је акција превентивних прегледа простате. Прегледе,  обавља уролог др Петар Јовановић а акцију је обишла директорица општинског одељења за здравство и социјалну заштиту Зорица Милић.

Општина Грачаница преко свог одељења за здравство и социјалну заштиту данас организује још једну акцију превентивних прегледа у Дијагностичком центру. Реч је о превентивним прегледима простате које обавља уролог др Петар Јовановић а сви заинтерсовани имају прилику да потпуно бесплатно осим ултразвука обаве и анализу тумор маркера простате (ПСА).

Акцију је данас обишла и директорица општинског одељења здравства Зорица Милић.  Она је казала да је Дијагностичко-лабораторијски центар у Грачаници свакодневно на услузи свим грађанима а да је одељење којим руководи овакве акције превентивних прегледа препознало као изузетно важне.

„ У сарадњи са специјалистима различитих области акције превентивних прегледа наставићемо и убудуће. Оне имају немерљив значај за све наше грађане и видим да је и одазив веома добар. Улагање у превентивну здравствену заштититу је један од најзначајнијих фактора здравља грађана. Руководећи се тиме,  Дијагностички ценар у Грачаници наставља рад у пуном капацитету, „ казала је Милић.

Специјалиста урологије др Петар Јовановић у изјави за општинску информативну службу казао је да је тумор маркер ПСА незаобилазан при постављању дијагнозе карцинома простате и да се преко ове анализе болест може детектовати у најранијој фази, што је од кључне важности за лечење.

„Ово је светска и европска ствар у нашем малом месту. Ово је уобичајан срининг већ готово 30 година у свету. Сви мушкарци старији од 45 година треба једном годишње да одраде тумор маркер простате и кад немају тегоба. Смисао је да у моменту када не осећате никакве проблеме ни са мокрењем ни са другим телесним функцијама да се тада јавите на прегед у циљу раног откривања карцинома који је веома чест и веома озбиљан и који односи велики број живота сваке године“, казао је др Јовановић.

Он апелује на све грађане да се на време јаве лекару јер кад наступе симптоми често буде касно за адекватно и успешно лечење карцинома простате.

„Осим отежаног мокрења симтоми који су најчешћи јесте присуство крви у мокраћи, болови у разним деловима тела  болови у костима и зглобовима што се код старијих пацијената често повезује са реуматским боловима а може значити и метастазу карцинома простате. То је само један пример екстремних ситуација. Смисао је да не чекамо појаву симптома него да се редовно обављају превентивни прегледи“, нагласио је др Петар Јовановић.

Акција превентивних прегледа простате у Дијагностичко лабораторијском центру у Грачаници обављаће се данас све док има заинтересованих пацијената.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон