Косово

Грађани у Северној Митровици четири месеца од укидања динара страхују од нових потеза Приштине

Након четири месеца од одлуке Централне банке Косова о укидању динара грађани Северне Митровице не могу да се навикну на нове околности. Како кажу узнемирени су због укидања српске валуте на Косову, али и осталих одлука Приштине попут отварања моста на Ибру.
И док један део њих страхује да ће због питисака српски народ почети да напушта Косово, други су одлучни да истрају у својој борби за опстанак.

Један старији Митровчанин истиче да му је веома тешко да прихвати да више не може да користи динар.

„Како да није тешко, немаш ништа, нигде динара и још мало шта да радимо? Да идемо или да узмемо евре. Ма да су само динари него се све измешало, видите каква је ситуација око моста. Народ ће да иде, а нико неће ни да зна што су отишли. Нема колона само видиш нестају људи, одлазе“, рекао је он за Косово онлајн.

Његов суграђанин пак каже да је било и горих ситуација те да ће се и „ситуација са динаром некако решити“. Примећује да су грађани помало растројени.

„Није ништа више исто још никако да се навикнемо са тим динаром. Ни Црногорци нису могли марку да избаце тако лако. Тако и ми док уведемо тај евро проћи ће неко време, не може то одједном. Теже је од како нема динара, сви гледамо како шта, распитујемо се, чекамо, запиткујемо. Мало смо сад сви растројени“, запажа он.

Истиче да грађани идаље одлазе у Србију да подигну своја примања.

„Идемо по прелазима подижемо новац да бисмо могли да остваримо ту неку егзистенцију своју. Тако издржавамо некако, морамо да се боримо чувамо ово што имамо, нека је тешко, било је и теже али ћемо да се одржавамо, шта да радимо, то је то“, навео је он.

Један од пензионера нагласио је да су поште у Северној Митровици затворене због чега пензију подиже у Рашкој.

„Врло је тешко. По пензију морам да идем у Краљево у Рашку, овде је пошта затворена. Динаре узимају у нашим продавницама“, рекао је он.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон