Друштво

Институт за трансфузију крви и Црвени крст Србије: „Обојимо лето у црвену боју“  

„Обојимо лето у црвену боју“ – слоган је летње кампање коју 20 година организују Институт за трансфузију крви и Црвени крст Србије. Кампања почиње данас и трајаће три месеца, све до 31. августа. Мирјана Ковачевић из Института за трансфузију крви поручује да је то позив да ово лето обележимо на најхуманији начин, а то је добровољним давањем крви и да обојимо лето у боју живота.

Мирјана Ковачевић каже да тачно у 10 часова стартује овогодишња летња кампања.

“Ове године част да отвори кампању има наша престоница, главни град Београд. Наша два трансфузиолошка аутобуса биће на различитим локацијама у главном граду. Један ће бити на Палилули испред Биг фешн шопинг центра, други ће бити испред Стадион шопинг центра. Тако да су Палилула и Вождовац општине које отварају ову кампању. Наравно, већ у недељу су на друге две локације – Зоолошки врт и Земун форум парк. Тако да је овај викенд посвећен Београђанима да покажу хуманост”, наводи Ковачевићева.

Више од 40 градова и општина Србији ће се надметати за престижну награду и титулу шампион солидарности.

“Очекујемо више од 300 акција у ова три месеца и она општина или град која прикупи највише јединица крви на својој територији, наравно у односу на број становника која буде имала највећи проценат, добиће ту престижну плакету Шампион солидарности коју Институт традиционално уручује на свечаном новогодишњем пријему”, додаје Ковачевићева.

Лети резерве крви смањене

Указује да је лето период године када су резерве крви смањене, када људи одлазе на годишње одморе, град се празни, почиње школски распуст, високе су температуре и све то утиче на слаб одзив грађана.

Могућ и упис у Регистар донора матичних ћелија

Летња кампања доноси и промоцију уписа у Регистар донора матичних ћелија у којем је до сада око 18.000 грађана.

“Важно је да их буде што више, јер знамо да је јако тешко наћи подударну особу када треба да се ради трансплантација коштане сржи. Због тога је важно да сви који се укључе у летњу кампању и дају крв, да дају још један узорак, то је заиста једна мала епруветица, да уђу у тај регистар и да можда буду нечија шанса за бољи живот”, истакла је Ковачевићева.

“Због тога јесте идеја да их на време подсетимо и на неки начин мотивишемо да и током лета дају крв”, поручује Ковачевићева.

Наводи да је прошле године у летњој акцији прикупљено нешто испод 10.000 јединица крви и истакла да су се посебно хуманима показали грађани Пожаревца, али и општине Обреновац и Лазаревац.

Наглашава и да би идеално било да се током лета сваки дан прикупи око 250 до 300 јединица крви, како би били сигурни да неће бити одлагања операција.

“Лети је то заиста веома тежак посао и зато је важно да се сви заједно укључимо и да се сви прикључимо овој кампањи, јер једино тако можемо да обезбедимо те резерве крви. Наравно, дешавају се периоди током лета када одређена крвна група заиста буде дефицитарна, када морамо посебно да зовемо суграђане, али ово је заиста добро време да баш првог јуна, пред сам почетак лета, подсетимо све оне који планирају путовања да док су ту у свој распоред летњих активности ипак уврсте и добровољно давање крви”, поручује Ковачевићева.

„Давањем крви не угрожавамо своје здравље“

Истиче да су резерве крви у овом тренутку стабилне, односно да су тродневне, али да су залихе А негативне и О негативне крвне групе ипак смањене, тако да је позив упућен пре свега носиоцима тих крвних група да дођу данас и помогну.

Подсетила је и да сви поседујемо у свом организму резерву крви без које можемо да функционишемо.

“Мушкарци мало чешће могу да дају крв, односно на 12 недеља, жене ипак мало ређе на 16 недеља због јасних физиолошких разлога. Тако да, заиста, давањем тог дела резерве крви, не угрожавамо своје здравље никако, чак супротно, подстичемо наш организам да производи нове крвне ћелије, регенеришемо организам, побољшамо циркулацију и смањујемо проценат одређених обољења”, објаснила је Ковачевићева.

Наглашава да тежимо да достигнемо проценат четири од 100, односно да на сто становника имамо четири добровољна даваоца.

“Тај проценат је у овом моменту око три посто. Постоје одређене средине где је тај проценат изнад тих четири посто, али мора да би се достигао тај проценат много подсећања, приче, рада, да ипак се та мотивисност мало повећа. Наш народ јесте хуман, али се та хуманост нажалост највише види када се догоде неке трагедије, када се догоде велике несреће, када неком из нашег окружења треба крв, тада се људи одазивају. Увек волим да кажем, крв је потребна сваког дана. У овом моменту неко прима крв, нечији отац, мајка, дете, тако да не треба да се везујемо за конкретан догађај, него да мислимо да свакако ћемо некоме помоћи донацијом крви”, закључила је Ковачевићева.

Извор: РТС

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон