Косово

Истекао прелазни рок за почетак примене одлуке о укидању динара на Косову

Истекао је прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе којом се забрањује употреба динара на Косову.

У Приштини су најавили да ће од данас бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на Косову користе друге валуте осим евра, преноси РТК.

У прелазном периоду нису изрицане казнене мере, али су грађани информисани о примени уредбе о готовинском плаћању.

Комерцијалне банке које послују на Косову добиле су инструкције да отворе нове филијале на северу.

Како је саопштила ЦБК, после 12. маја, све готовинске трансакције било где у покрајини морају да се обављају у еврима.

„Друге валуте осим евра, могу да се користе као вредност за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима у неевро валутама, за вршење међународних плаћања у неевро валутама и за девизне активности“, наводи се у уредби ЦБК.

Премијер приштинских институција Аљбин Курти, упитан пре неколико дана о завршетку прелазне фазе, поновио је да је ЦБК та која одлучује о таквим питањима, а не извршна власт.

Уредба ЦБК о забрани употребе динара у готовинским трансакцијама на Косову ступила је на снагу 1. фебруара.

Из владе у Приштини тада су позвали централну банку да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима.  

У Бриселу ће следеће недеље бити одржана седма рунда дијалога Београда и Приштине, током које ће, како је најавио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, главна тема поново бити „једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији“.

Петковић је истакао да одлука о укидању динара на Косову угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција.

„Ово ће бити седми по реду састанак у Бриселу поводом одлуке Приштине да укине динар на Косову и Метохији, али су нажалост сви досадашњи састанци показали да не постоји реалан приступ, али ни политичка воља Приштине да се овај проблем реши“, нагласио је Петковић, додавши да је Београд до сада изнео низ конкретних предлога, које је друга страна одбила и да је сва одговорност за решавање ове ситуације на Приштини, која је и једини кривац за изазивање кризе.  

Извор: Т а н ј у г;

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон