ДруштвоКосовоНасловна

Изазови образовања у ромској заједници: Разговор са Румејсом и Енисом, малим матуранткињама

Младе матуранткиње Румејса и Ениса прославиле су своју малу матуру, након које се треба одлучити, шта даље и којим путем кренути. Тим поводом биле су гости емисије на ромском језику на таласима Радио Грачанице.

– После прославе мале матуре у Доњој Гуштерици, која је била посебна за нас и нешто што се памти по прелепом амбијенту и емотивности због растанка са нашим другарима, сада се полако припремамо за пријемни испит. Од добијених бодова зависи да ли ћемо моћи уписати жељену школу и смер. Оно што нама пуно олакшава је то што као Роми имамо одређени број поена и већу предност за упис у бољу школу. Што се мене тиче, ја ћу уписати медицинску школу јер сам одувек желела да имам могућност да помажем људима и свиђа ми се тај посао, рекла је Румејса, истичући важност образовања као пут ка остварењу својих снова.

Себе у будућности видим као женског фризера и због тога ћу уписати фризерску школу. Још од малих ногу волела сам да се играм са косом, правећи луткицама разне фризуре. Сада понекад направим фризуре својим сестрама и другарицама, а оно што ми даје вољу је да се њима свиђа оно што радим – каже Ениса и наглашава како је подршка породице кључна за њену одлуку да крене путем фризерства.
Румејса и Ениса су истакле да је важност образовања у ромској заједници јако велика и да све девојке треба да упишу средњу школу ради своје будућности. Свесне су изазова с којима се суочавају као младе Ромкиње у постизању својих циљева, али су одлучне да превазиђу препреке и остваре своје снове.

Мислимо да је образовање на првом месту, и оно што је позитивно је да ће све наше другарице које познајемо уписивати средње школе, што је јако лепо јер ћемо поред дружења моћи и много тога да научимо. Наравно, након завршене средње школе, планирамо да пронађемо посао и помогнемо себи и својим породицама, истакле су младе девојке.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон