Косово

Јездић о забрани косовских власти: Суштинска слабост и немоћ

Глумац Ненад Јездић који је вечерас пред публиком у Северној Митровици требало да изведе позоришну монодраму „Књига о Милутину“, назвао је нецивилизацијским и антипозоришним чином то што су косовске власти забраниле превоз позоришне опреме неопходне за извођење представе.
Представа у организацији „Звездара театра“ требала је да се одигра вечерас у Културном центру „Драгица Жарковић“, а у саопштењу те институције наводи се да је гостовање отказано „због немогућности преношења техничке опреме на административном прелазу Јариње, која је саставни део сценографије“.

Јездић је у писаној изјави поручио да је све најблаже речено тужно.

„Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује да ли ће се нешто играти или не. Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силна и то према једном позоришту….То је нецивилизацијски чин, антикултурни и антипозоришни“, поручио је Јездић.

Додао је да је у питању антиратна драма.

„Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу „Књига о Милутину“, јесте одраз страха и панике. Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма. Радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему, по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора“, нагласио је глумац.

У закључку је истакао да је та представа лековита, али да га отказивање, нажалост, не изненађује.

„Књига о Милутину је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија уназад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему изузетно…примитивно!!“, закључио је Јездић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон