Косово

Милан Васић уручио помоћ Станојку Петковићу из Врбештице: Помоћи некоме је дар од Бога

Од новчаних средстава која су прикупљена хуманитарним извођењем представе „Женидба“ ансамбла Народног позоришта Приштина, у Републици Српској, као и добровољним прилогом Полицијске управе Бањалука, глумац Милан Васић уручио је помоћ – храну и кућне апарате, Станојку Петковићу из Врбештице у општини Штрпце, који живи у тешким условима.

Васић истиче да је организација „Баштионик“ из Бањалуке, која је била један од оганизатора гостовања приштинског позоришта одлучила да део прикупљених средстава он донира угроженим породицама на Косову, док ће други део средстава доделити сама организација.

Оно што га је, осим тешке материјалне ситуације у којој се налази Петковић, навело да му помогне је и његов ведар дух, али пре свега скромност.

„Ми смо са приштинским позориштем играли представу ‘Женидба’ у Републици Српској и то је требало да буде гостовање, али је организација „Баштионик“ из Бањалуке, који јако воле Косово и Метохију, знајући ко сам ја и шта радим, желала да то буде хуманитарног карактера. Договор је био да имамо четири играња и да новац од две представе они носе на Косово и Метохију, а да од два играња ја изаберем породице з апомоћ. То је било око 3.500 евра, а онда су из Бањалучке полиције, када су видели моју објаву, самоиницијативно сакупили још 1.500 евра, како бих помогао нашем народу овде. Пожелео сам да то буду две или три породице не само у Сиринићкој жупи, него и у Косовском поморављу и Метохији“, казао је Васић за Косово онлајн.

Истиче да су га пријатељи из Штрпца упутили на Петковића и да је он желео да га прво упозна.

„Видео сам у каквим условима живи, али оно што ме пријатно изненадило, а што би ретко ко изјавио је када сам га питао ‘да ли хоћеш кревет’? Он каже ‘имам кревет’. Питао сам хоћеш фижидер? Он каже, ‘имам фрижидер’, а фрижидер му уопште нема врата. Рекао ми је – ‘ако донесеш нешто хвала ти, али и да ништа не донесеш опет ти хвала што си дошао’. И да му се мало помогне он је задовољан“, прича Васић емотивно.

И, донео му је, фрижидер, телевизор који је најбоље друштво за некога ко је сам.

„Платили смо му неке мале дугове за струју и кабловску од претходних месеци и платили му за годину дана унапред. Донели смо му храну, средства за прање, зимску и летњу обућу… Није ово помоћ од 100.000 евра, али је помоћ која ће моћи дуго да потраје, да наредних месеци не размишља о храни, интернету, струји, да иоле нормалније живи од овога“, казао је Васић.

Васић истиче да би овакве примере требали да следе и други људи који су у могућности да помогну.

„Ово што ми сада радимо, волео бих да неки други људе виде, који имају новца, а можда се нису сетили… Не кажем да неће, јер има много хуманих људи, да ово што ја радим, ураде, ако не и више. Не мора да буде 100.000 евра, нека буде 2.000 или 3.000 евра и нека се нађу прави људи. Мало је пара потребно да некоме, као Боки, мало улепшамо живот наредних шест месеци, годину дана, пет година. Ко год да помогне има дар од Бога. Ја не тражим захвалност од људи, само нека Бог гледа ово што радимо и нека он буде задовољан и ја сам срећан“, наводи Васић.

Додао је да ће већ сутра набавити и неколико кокошки и расад паприке и парадајза, које ће Петковић засадити у својој башти, а први плод је домаћин обећао баш њему.

Услови у којима живи Станојко Петковић су оскудни. Без купатила и неопходних уређаја у кући живи сам. Уз нови фрижидер и телевизор, али и хранеу, живот ће му од данас бити бар мало лакши.

Петковић није крио срећу због помоћи која му је уручена, али ипак напомиње да га много више радује то што је имао прилику да упозна Васића, о коме има само речи хвале.

„Не могу ни да причам од узбуђења, ово ми се први пут дешава. Ово је за мене велика помоћ. Бринуо сам шта ћу сутра да поједем. Радим понешто, зарадим пет или десет евра и што је најважније скоро нигде нисам дужан. Сада имам храну, плаћени су ми рачуни и ако нешто зарадим могу да имам и џепарац. Препознао сам Милана када сам га угледао. Он је легенда и ја волим да се шалим и то ме одржава. И када је човек тужан, Милан зна да га насмеје. Драго ми је што помаже људе, има и лепе песме и драго ми је што је овде код нас. Многи долазе али се наједу и напију и брига их за народ… Овај датум око Ускрса никада нећу заборавити. И да ми ништа није донео, а потребно ми је, није све у новцу… И богати умиру и имају проблеме, али да човек има бар за основне ствари“, рекао је Петковић.

Милан Васић ће наредних дана уручити помоћ и за још неколико социјално угрожених породица на Косову.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон