КосовоНасловна

На косовопољском гробљу неколико десетина Срба посетило гробове најмилијих на Задушнице

Неколико десетина Срба, расељених из Косова Поља, обишло је данас на задушнице гробове својих рођака на гробљу у овом месту. Као и у претходном периоду, и данас је све њих затекла тужна слика стања у коме се ово гробље налази.
Испред капије косовопољског гробља и даље се одлаже шут и отпад са градње оближњих објеката, а и поред тога што Комунално предузеће Привременог органа Косова Поља редовно чисти један део гробља,велики део је обрасао у коров.
Иако је било појединачних покушаја Косовопољаца да се удруженим снагама и уплатама које су прикупљене ово гробље доведе у боље стање и даље нема континуитета у одржавању истог, па је стање прилично поражавајуће.

Драгана Станојевић са својим ћеркама редовно обилази гроб свог супруга на овом гробљу. “На жалост све је мање људи, из године у годину, слика гробља зараслог у коров и порушених споменика је све тужнија. Велики број Косовопољаца је своје покојнике изместио у централној Србији, а иницијативе да се ово гробље уреди готово да и не постоје. Тужно је што смо заборавили на наше претке и наше најмилије, и надам се да ћемо у догледном периоду наћи начин да ову слику променимо”, каже она.
Косовопољски парох отац Никола Драгићевић каже да је сваке године све мање оних који обилазе гробове својих најмилијих.

“Нас тридесетак Срба који смо остали у Косову Пољу, тачније тридесет пет, јер морамо почети да се бројимо, излазимо редовно, а расељених Косовопољаца је из разумљивих разлога све мање, јер вероватно после толико година имају и гробове тамо где су расељени”.
Отац Никола истиче да је велики број споменика на гробљу у Косову Пољу оштећен и да се скрнављења дешавају и даље.
Привремени орган општине Косово Поље у више наврата је чистио и депонију која се налази тик уз гробље, али смеће се поново одлаже на самом улазу у гробље.
” У Косову Пољу има много људи који су дошли са свих страна и сам град је прљав, па није чудо што смеће одлажу где стигну”, истиче отац Никола.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон