ДруштвоНасловна

Обележен Дан државности у Орашцу: Народ који се не сећа своје прошлости, није достојан будућности

У Орашцу је данас почела централна државна церемонија поводом Дана државности Србије коју предводи потпредседник Владе Србије и министар одбране, као изасланик председника Републике, Милош Вучевић.

Обележавање Дана државности почело је поменом за покој души прецима, Карађорђу и устаницима, који служи епископ шумадијски Јован.

Потом су венце на споменик вођи Првог српског устанка, према програму, положили изасланик председника Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик, након чега је  интонирана химна Боже правде.

На церемонији су се обратити министар спољних послова Србије Ивица Дачић, председник РС Милорад Додик и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић. 

Обележавању Дана државности присуствују бројни српски званичници међу којима су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, министар финансија Синиша Мали, министарка културе Маја Гојковић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Присуствују и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар за бригу о селу Милан Кркобабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић, министарка правде Маја Поповић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар за јавна улагања Марко Благојевић.

Фото: Т а н ј у г

Такође присуствује и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар унутрашње и спољашње трговине Томислав Момировић, министарка здравља Даница Грујичић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и представници дипломатског кора.

Србија данас слави Дан државности – Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.

Епископ Јован: Народ који се не сећа своје прошлости, није достојан будућности

Епископ шумадијски Јован поручио је данас у Орашцу на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије да народ који се не сећа својих претходника и прошлог времена није достојан ни садашњости, нити будућности. 

“У животу је важно сећање, да се сећамо претходник и покојника, наше дивне прошлости, истина, мукотрпне и дуготрајне, али истрајне историје нашег народа, јер народ који се не сеће претходика и прошлог времена, тај народ није достојан ни садашњости, ни будућности”, рекао је епископ Јован који је служио помен устаницима.

Фото: Т а н ј у г

Како је истакао епископ, наши преци су се окупили на Сретењу како би бранили крст. 

“Зато их имајмо на уму не само од године до године када се овде сабирамо, него имајмо на уму све наше претке и наше миле и драге покојнике, да се ми њих сећамо у молитвама, а ако се ми њих сећамо у молитвама, они ће се заиста сећати и нас пред Богом”, нагласио је епископ Јован. 

Вучевић и Додик положили венце на споменик Карађорђу у Орашцу

Изасланик председника Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су данас венце на споменик вођи Првог српског устанка вожду Карађорђу у Орашцу.

Фото: Т а н ј у г

Након полагања венаца, уследило је интонирање химне Републике Србије “Боже правде”.

Централној државној церемонији поводом Дана државности Србије у Орашцу присустује велики број министара Владе Србије.

Додик: Уверен сам да је јединство нашег народа непоколебљиво

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Орашцу да је уверен да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво, где год се наш народ налазио.

“Да је оно (јединство) васионско, да оно у себи има све оно што нас учи вера. И све оно што смо кроз традицију преносили с колена на колена”, рекао је Додик на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије у Орашцу.

Фото: Т а н ј у г

Додик је честитао Дан државности свим грађанима Србије и навео да су се у Орашцу окупили како би се присетили једног тешког, јуначког времена.

“Шта би било да се пре 220 година наши преци нису окупили овде и кренули на пут слободе који данас траје?”, поручио је Додик. 

Он је додао да људи у Републици Српској славе овај дан као свој дан и поручио да то не може “нико да им забрани”.

“Окупљени смо да покажемо управо ту нашу саборност и окупљање. Захваљујем државном руководству Србије на челу са председником Вучићем, што је имало осећај да све важне празнике и за Србију и за Републику Српску славимо  и обележавамо заједно”, навео је Додик. 

Према његовим речима, Срби су својим гласом пре 220 година показали да постоје. 

“И тај глас и данас јасно се чује и јасно показује. И тај глас ће се ширити не само нашим крајевима, него широм света, свуда тамо где постоје Срби”, рекао је Додик.

Додао је да Срби треба да се у вредносном смислу окупе у ономе што представља српски свет.

“Да без икаквих оклевања држимо до свог идентитета, до свог језика, писма, своје националне припадности, своје вере, своје крсне славе. И да не дозволимо никада никоме да нам то оспори, где год”, поручио је Додик.

Вучевић: Поносимо се народним бићем, душом и слободом коју смо стекли

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас у Орашцу, на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије, да се ми, као Срби, поносимо народним бићем и народном душом из које смо потекли и слободом коју смо освојили и стекли.

Фото: Т а н ј у г

Он је нагласио да му је припала част да у име председника Србије Александра Вучића свим грађанима Србије и свим Србима, ма где да живе, честита Сретење.

“Поносимо се што смо потомци оних који су целом свету показали да су способни да остваре слободу. И сваки пут када чујемо реч Србија, ми се поносимо. Поносимо се, јер знамо и осећамо у венама својим колико је бесмртних предака наших пало за ову реч и за слободу, равноправност и правду које се Србија зове. Сваки пут када користимо ту свету реч, треба да ово имамо на уму”, рекао је Вучевић.

Како је рекао, лепота и величина наше прошлости осведочена је на данашњи дан 1835. године, онда када смо стварајући народну државу први у Европи Уставом укинули ропство и феудализам, написали Устав који је до данас остао симбол и демократичности и којим су прокламована права и слободе свих грађана, независност судства, слобода кретања и настањивања, неповредивост стана и равноправност свих без обзира на веру и нацију. 

Вучевић је рекао да личност сваког човека, његову садашњост и будућност формира прошлост, као путоказ како ћемо ићи напред.

“Постоји нешто што нам струји кроз крвоток, кроз мишиће и кроз организам. Нешто што надахњује нашу душу, нешто што нас држи и вуче напред. То нешто, драги пријатељи, је вера. Вера је све. Вера у себе и свој род. Вера у брата, у мајку, у оца. Вера у Бога, у народ”, рекао је Вучевић.

Како је навео, сваки онај ко је са резигнацијом одбио да буде оно што јесте и што једино може бити, губио се у времену и простору.

“Свако ко је покушавао је да се прикаже другачијим, различитим, да вредност и тековине наше представи као ругло, да је све туђе, лепше и боље – завршавао је у негацији и аутошовинизму, у охолост презира према себи и своме”, истакао је Вучевић.

Према његовим речима, кроз историју света нема примера да сељак створи из ничега своју слободу у једној феудалној држави, да голи и боси победе светску силу.

“Не може бити да гладни, понижени, поражени устану из пепела. Како да се не дивимо тој снази народној, тој жртви и вери која је створила ову нашу Србију из праха и пепела? Како да не призивамо, како да не певамо и не славимо оне који ништа нису имали, а створили су државу? Који беху потпуно сами и остављени да умру, а који васкрснуше у слави и васпоставише данас нас”, рекао је Вучевић.

Дачић: Пре 220 година постављен циљ – ништа мање од слободе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Орашцу, на централној државној церемонији поводом обележавања Дана државности, да је још пре 220 година постављен циљ – ништа мање од слободе за свој народ.

Фото: Т а н ј у г

“Пре тачно 220 година на овом месту окупили су се највиђенији људи српског народа и донели једну од најважнијих одлука у нашој историји. Решили су да крену у борбу за слободу, коју су генерације пре њих сањале вековима. Имали су пред собом највиши циљ, који сваки човек и сваки народ могу у себи да поставе. Ништа осим слободе и ништа мање од слободе за свој народ”, рекао је Дачић.

Дачић је навео да су то поставили Срби као циљ 1804. године у Орашцу, али да су и више од тога, својом жртвом и храброшћу оставили у наслеђе исту идеју и обавезу.

“Оставили су нам у наслеђе исту идеју и истуо бавезу и као што видите та борба и данас траје. Та борба и све  борбе за слободу од тада до данас су нам дале да имамо овако лепу и слободну државу и то наравно морамо много више да ценимо”, рекао је Дачић.  

Рекао је да је тада, цео тадашњи свет чуо да су Срби кренули у борбу за слободу и дивио се нашим прецима. 

“Србија је тада, као што је и данас, као што је била и као што ће увек бити део света и светске историје. Српски устанак је велики пријатељ Вука Караџића Леополд Ранке, назвао је `српском револуцијом`, и тај устанак, променио је овај део света. Не само што је означио почетак дугог и тешког пута ка стварању модерне и независне Србије, већ зато што је био инспирација свим потлаченим народима да буду храбри”, рекао је Дачић. 

Први Српски устанак, додао је, остао је као наслеђе и обавеза свим потомцима који су дошли после славних устаника, као и нама данас.

“Да никада, ни под којом силом не дају на своју слободу и на своје име.Они су знали да се слобода не добија једном заувек, већ да мора љубоморно да се чува и да се брани па и по највећу цену. Спрски народ је за ових 220 година небројано пута морао да брани своју слободу и независност”, рекао је Дачић. 

Србија је под Милошем Обреновићем била међу првих двадесетак земаља на свету која је донела модерни Устав, додао је, прва земља у Европи после Француске која је укинула феудализам и ропство. 

“И записала у тадашњем Сретењском уставу – да онај који ногом ступи на тло Србије постао је слободан човек.Такав слободоумни Устав сметао је свима, понајвише Турској, Аустрији и Русији које нису имале Устав, и суспендован је после 55 дана. Као што и данас смета независна и самостална спољна политика Србије и српског народа”, рекао је Дачић. 

Он је рекао да Срби данас желе да буду достојни људске и патриотске величине својих предака, и да желе да им кажу да нису заборавили да су нас задужили да бринемо о Србији. 

“И да не дозволимо да било ко науди њеној слободи, целовитости и независности. Надајмо се да није последњи тренутак да Србија крене у свеопшти народни и државни препород, као што су  наши преци одавде уз надљудске напоре кренули у бољу будућност, кренимо и ми ка нашим државним и националним циљевима, да би наш народ и нашу Србију поставили на место које јој припада уз економски напредак, мир и благостање”, рекао је Дачић. 

Он је рекао да је први предуслов на овом путу јединство српског народа, ма где он био, јединство које је потребније него икада. 

“Братство, сестринство, јединство. Али и слога, јер као што ми кажемо ‘само слога Србина спасава’, она нам је у овим тешким геополитичким условима најпотребнија. И на КиМ, и у Р.Српској и што се тиче положаја Срба у Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији. И данас смо на испиту као што су биле многе генерације пре нас”, истакао је Дачић. 

Нагласио је да Србија и данас мора да брани исте вредности за чију одбрану су се подигли великани Првог српског устанка – живот у миру и слободи нашег народа и државна целовитост и независност. 

Истакао је да је положај српског народа у 19. веку био тежак и да је то најбоље описао Виктор Иго када је поводом стравичних турских злочина над становништвом написао чувени “Проглас за Србију” у ком је написао да убијају један народ у srcу Европе, и упитао има ли кога да то посведочи. 

Сведок је један, написао је тада, читав свет, и упитао да ли Владе то виде. 

Иго је, прочитао је Дачић, упитао када ће се свршити мучење малог јуначког народа, и навео да је убити човека злочин, а убити један народ је питање – српско питање. 

“На овом светом историјском месту, морамо да се данас запитати да ли се нешто променило. Поново желе да убију један мали народ пред очима читавог света. И зато у име свих који се са поносом сећамо 1804. године, сигуран сам да могу у име свих и у име Владе чији сам овде представник, председника Републике који има свог изасланика, свих државних функционера и читавог нашег народа да кажем да нико не треба  да брине да смо дорасли том историјском задатку”, поручио је Дачић. 

Нагласио је да не треба да брину ни наши славни преци, ни потомци и да Србија данас добро зна шта треба да сачува и како да прође кроз искушења која су пред њом. 

“О томе су нас добро научили великани Првог српског устанка својом храброшћу и својом визијом модерне и слободне Србије. Две су велике поуке данашњег дана од пре 220 година и оног каснијег Сретења када је донет Сретењски устав – херојство и јунаштво чија је једина граница разум и мудрост. Зато нам је данас потребна херојска и јуначка политика, али и мудра која ће нам помоћи да остваримо наше националне и државне интересе уз што мање жртава за наш народ и државу”, рекао је Дачић. 

Зато, додао је, нека овај дан буде дан када се подсећамо обавезе да чувамо шта нам је остављено и наше наслеђе пренесмо на будуће генерације. 

“Нека је вечна слава јунацима Првог српског устанка. Живела Србија!”, рекао је Дачић. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон