ВестиКосовоНасловнаПравославље

Обележена градска слава Липљана – Света тројица

Градска слава у Липљану обележена је данас служењем литургије у цркви Ваведења Пресвете Богородице у овом граду уз присуство великог броја верника. Након литургије и сечења славског колача, отворена је и манифестација под називом “Погачијада”.

Верни народ православни окупио се данас у цркви у Липљану славећи Свету Тројицу, славу овог града, присећајући се времена када је у овом граду на овај дан, било много више људи. Данас су се на литургији и литијама око цркве, окупили, не само мештани, већ и посетиоци из других средина.

– Нас данас овде има дупло више православних душа, него што тренутно живи у овом граду. Зато је наша радост велика и молимо се Богу да нам да снаге да истрајемо да бисмо могли да дочекамо и оне који желе сутра да се врате – рекао је у беседи Драгиша Јеринић, парох липљански.

– Има нас данас довољно да прославимо овај празник, али не довољно да нас буде доста. Поручио бих свима који живе ван Липљана да дођу овде у своју цркву, у свој град, да сви заједно прославимо – поручио је Милан Јоксимовић, председник Привременог органа општине Липљан.

Након литургије, пресечен је славски колач чији је домаћин био Игор Чепкеновић, а који је део колача предао новом колачару Новици Шабићу.

У оквиру традиционалног обележавања градске славе, већ неколико година организује се Погачијада, манифестација која промовише косовску погачу, али и обичаје и културу нашег народа.

– Трудимо се на неки начин да сачувамо наше праве вредности, наше нематеријално наслеђе, а погача је део нас, део наше свакодневнице и нашег постојања – каже Данијела Симоновић испред Удужења “Традиција кроз векове”.

Обележавање Свете тројице траје три дана и за то време храмовне славе су и у Сушици, Скуланеву и Добротину.


Данијела Симоновић. Удужење “Традиција кроз векове”

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон